Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, yaptığı açıklamada devam eden ayçiçeği hasadına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ÇİFTÇİYİ VERİM KURTARIR

 Ayçiçeği hasadının sorunsuz bir şekilde devam ettiğini belirten Şen, “Yıllardır fiyattan ziyade verim şeklindeki söylemim bazı köylerde yanlış anlaşılmış. Bu konuda eleştiriliyoruz. Söylediğim en büyük söz verim almak. Biz çiftçileri kurtaracak olan verimdir. Geçen yıl iyi verim aldık ve bu durum destekleme ödemelerine de yansıdı. Fiyat iyi oluyor ve dekarda kazandığı para artıyor. Üreticimiz ayçiçeğinde 250 kilogram verim alsın fiyat 1,60 TL olsun. 90 kilogram verim olursa fiyat 2 TL de olsa üreticimiz kâr edemez. Kilogram başına destek alıyoruz. Bunun da hesabı yapılırsa söylemimin doğru olacağını görürüz. Fiyatın da verimin de çok iyi olmasını gönlümüz ister.” dedi.

FİYATLAR KIPIRDADI

Bölgedeki kıraç arazilerinin biçiminin yapıldığını dile getiren Hasan Şen, şunları söyledi: “Şu anda ovalarda hasat başladı. Ova arazilerde verimlerin ve yağ oranlarının iyi olduğunu biliyorum. Trakya Birlik alım merkezlerinde üreticilerimizle yaptığımız görüşmelerde verim ve yap oranlarından memnun olduğunu gördüm. Hasadın ilk başladığı günlerde karamsardık. Köylerde yaptığımız ziyaretlerden aldığım izlenim; verimlerin iyi olduğu sadece fiyatın sabit kalmasından şikâyet var. Ancak ova arazilerde yağ oranlarının yüksek olduğu herkes tarafından bilinmekte. Ürüne olan arz artıyor. Bu nedenle fiyatların kıpırdadığını görüyoruz.”

HAVALAR SICAK GİTTİ BU YIL YÜKSEK YAĞ ORANI YOK

“Bu yılki verim ve yağ oranı fiyat açığını kapayabilir mi?” sorusuna yanıt veren Şen, sözlerini şöyle tamamladı: “Daha yeni piyasa fiyatları oluşmaya başladı. Üretici ürününe güveniyorsa ve yağ oranları iyi ise belli fiyat artışları oluyor. Bu her yıl gerçekleşen bir durum. Öte yandan bu yıl yüksek yağ oranları yok. Bunun da nedeni aşarı sıcakların yaşanması. Ancak bazı bölgelerde de yağ oranlarının yüksek olduğu yönünde bilgiler aldık.”