Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, dün yaptığı açıklamada, Trakya Birlik’in, üretici ortaklarından ton/1.475 TL’den aldığı ayçiçeğini, yaptıkları ihaleyle ton/1.610-1.625 TL gibi fiyatlara sanayicilere sattığı yönünde bilgi aldıklarını belirtirken,  “Trakya Birlik yönetimi ne yapmaya çalışıyor?” diye sordu.

ÖNCE ORTAKLARIN HAKLARI KORUNMALI

Şen, Trakya Birlik’in ton/1.475 TL avans fiyatıyla aldığı ayçiçeğinin ilk postası için yaptığı ihaleyle ton/1.610 TL, ikinci postayı ise ton/1.625 TL’den özel şirketlere sattığını belirterek, üstelik bu satışın, ayçiçeği üzerinde hiçbir işlem yapmadan gerçekleştirildiğini söyledi. Trakya Birlik’in, ihaleyle yaptığı bu satışlar nedeniyle, piyasadaki ayçiçeği fiyatının yükselmesini de engellediğinin altını çizen Hasan Şen, “Trakya Birlik’in amacı nedir?  Sanayicileri korumak mı? Yoksa birliğin vazifesi olan ortaklarını korumak mı? Trakya Birlik yöneticilerinin amaçları ve gayeleri nedir?  Bizim bildiğimiz kadarıyla, bir birliğin görevi, öncelikle ortaklarının haklarını korumaktır.” dedi.

BUGÜNE KADAR TRAKYA BİRLİK’TE BÖYLE BİR ALIM GÖRMEDİK

Edirne Ticaret Borsası’ndan aldıkları ayçiçeği fiyatı verilerine göre, ortalama fiyatın ton/1.650 TL olduğuna dikkat çeken Şen, “Borsadaki işlem gören ayçiçeği, 44 yağ oranına göre en düşük  ton/1.650 TL’den işlem görüyor. Trakya Birlik, ayçiçeği fiyatının yükselmesini engellemek için mi bu girişimde bulunuyor ya da onların politikaları mı böyle? Trakya Birlik’in alım politikaları daha önceki yıllarda daha farklıydı. Ne hikmetse Trakya Birlik yönetimi üreticinin aleyhine çalışmakta. Üreticiler olarak bu sıkıntılarımız var. Bölgemizde ayçiçeği hasadı tamamlandı sayılır. Bazı üreticilerimiz, Uzunköprü’deki fabrikalarda, yağ oranına göre fiyatların ton/1.750 TL’ye çıktığını söylüyor. Fakat Trakya Birlik’te böyle bir alım görmedik.” diye konuştu.

TRAKYA BİRLİK ÇİFTÇİYİ MAĞDUR EDER BİR İZLENMİM YARATIYOR

TMO’nun buğday alımlarında da buna benzer bir durum yaşadıklarını belirten Hasan Şen, AK Parti Edirne Milletvekili Şemsettin Emir’in yaptığı açıklamayla fiyatların normal seviyelere yükseldiğini ifade ederek,  “Böylece çiftçinin ürünü ortada kalmaktan kurtuldu. Fakat şu anda Trakya Birlik’in yaptığı şey, çiftçiyi mağdur eden bir izlenim yaratıyor. Trakya Birlik yöneticileri neden böyle davranıyor?” diye sordu.