Keşan İl Genel Meclisi’nin CHP’li Üyesi Mehmet Ali Yetim, ayçiçeği hasadının başlamasına sayılı günler kaldığını işaret ederek, Trakya Birlik’ten açıklaması beklenen alım fiyatının en az 1,60 TL olması gerektiğini belirtti.

Trakya’nın ve bölgemizin ayçiçeği üretiminde Türkiye’de çok önemli bir yere sahip olduğunu ancak ayçiçeği üreticisinin şu sıralarda yine maliyetin altında kalan piyasa fiyatlarıyla karşı karşıya olduğunu söyleyen Yetim, “ 2012 hasadında 1.400-1.500 TL/ton civarında gerçekleşen fiyatlar geçtiğimiz yıl 900-1.100 TL/ton civarında oldu. Hasat bugünlerde başlamak üzere. Hasadın başlaması ve hızlanmasıyla birlikte fiyatın 1.100- 1.200 TL’nin altına düşeceği bekleniyor. Tüm bunların nedeni olarak ta bu seneki rekor üretim beklentisi 1,5 milyon ton ve yurtdışı ithal ayçiçeği fiyatlarının liman teslimi 1.100 TL/ton olması gösteriliyor. Aslında verimlerde öyle çok beklendiği gibi yüksek olmayabilir. Çünkü daha hasat başlamadı. Tahminler dekardan 250 kg verim alınacağını söylerken, çiftçilerimiz halen hasada başlamadı.” dedi.

“ÜRETİCİ CEZALANDIRILACAK”

Türkiye’nin yıllık ayçiçeği üretimi 1-1.3 milyon ton civarında, ihtiyacın ise 2.5 milyon tonun üzerinde olduğunu da belirten Mehmet Ali Yetim, ülkemizin ayçiçeği ithalat eden bir ülke olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Yılda yaklaşık 4 milyar dolarlık ayçiçeği ve ham yağ ithalatı yapıyor. Bu seneki rekor olarak beklenen üretimin normalde ithalat miktarını azaltması gerekirken, üreten çiftçi yine zarar görmeye başlayacak. Yani üretici geçen yıl olduğu gibi yine cezalandırılacak. Çünkü açıklamalar bu yönde. Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda AKP İl Başkanı olan Rafet Sezen, birkaç gün öne basına ‘Ayçiçeği 1.100 – 1. 200 TL olabilir’ şeklinde açıklama yaptı. Maliyeti 1.600TL/ton olan ayçiçeğinde eğer Rafet Sezen’in açıklamaları doğrultusunda piyasada fiyat oluşursa, çiftçimiz yine mağdur olacak. Alın terinin hakkını alamayacak.”

Ukrayna, Rusya ve Bulgaristan gibi üretici ülkelerde de bu yıl verimli bir sezon geçirildiğini ve bol ürün alındığını kaydeden Yetim, bu nedenle dünya piyasalarında fiyatların çok düşük olduğunu bildirdi. Mehmet Ali Yetim, sözlerine şöyle devam etti: “Dünyada da ürün bol, fiyatlar çok düşük. Şöyle ki, gümrük vergisi dahil 450 dolara Türkiye teslimi hem de %44 yağ oranına sahip 1 ton ayçiçeğini getirmek mümkün. Önemli bir alıcı olan ve piyasada sermaye gücü olan Trakya Birlik diğer tüccarlar gibi davranarak piyasaya müdahale etmeli. Bugünlerde fiyat açıklaması bekleniyor. Fiyatının en fazla 1.100- 1.200 TL/ton olacağı Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen tarafından dillendirilmiştir.”

BU POLİTİKA ÜRETİCİYİ BİTİRME POLİTİKASIDIR

Trakya Birlik, ayçiçeği üreticilerince kurulmuş bir tarım satış kooperatifi birliği olduğunu söyleyen Yetim, “Yani üreticinin kuruluşudur, üreticinin malıdır. Türkiye’nin ilk büyük 500 firması arasına girmekte olan Trakya Birliğin üreticilerini mağdur etmemesi gerekir. Bölgede yapılan çalışmalardan ayçiçeği maliyetinin bin550 – bin 600 TL/ton olduğu bilinmektedir. Bin 600 TL’ye mal edilen ürün nasıl olurda bin 100- bin 200 TL’den satılır. Bu politika tamamen üreticileri bitirme politikasıdır. Son 12 yıldan beri AKP hükümeti tarafından uygulanan tarım politikaları üretici gelirinin azalmasına neden olmuştur. Uygulanan politika üretici gelirinin azaltırken, maliyetlerin artmasına ve ürettim odaklı bir tarım politikası yerine ithalatçı bir ülke konumuna girmemizi sağlamıştır. Bunun sonucu olarak Türkiye birçok üründe net ithalatçı bir konuma gelmiştir.”

TRAKYA BİRLİK EN DÜŞÜK 1.5 LİRA FİYAT AÇIKLAMALI

Yetim, açıklamasını şöyle tamamladı: “Petrolden sonra en fazla ithalat bedeli ödediğimiz ürünlerden biri olan ayçiçeğinde yıllardır üreticimiz alın terinin karşılığını alamamaktadır. Üreticinin emeğinin karşılığını alamamasının en önemli nedenlerinden biri maliyetlerin yüksekliğidir. Dünya ülkeleri arasında mazot ve gübreyi en yüksek fiyattan kullanan çiftçilerimiz zor durumdadırlar. Ayçiçeği hasadının başlayacağı bu günlerde piyasada fiyatların herhangi bir müdahale olmazsa bin 100- bin 200 TL/ton civarında olacağı beklenmektedir. Bu fiyat oldukça düşük bir fiyat olup üreticinin alın terinin karşılamaya yönelik değildir. Yapılan çalışmalar ve birçok kuruluştan elde edilen bilgilere göre üreticinin ayçiçeğinde maliyetinin 1 buçuk lira’nın üzerinde olduğu ve ürün fiyatının da bu civarda geçekleşmesi gerektiği inancındayım  Bu nedenle ayçiçeği fiyatı belirlemede söz sahibi kuruluş olan Trakya Birliğin 2014 hasat dönemi için bir kilogram ayçiçeğine 1 buçuk lira ve üstü fiyat belirlemesi ve bunu da kamuoyuna duyurması üreticinin mağduriyetini giderecektir. Aksi takdirde önümüzde ki yıl ayçiçeği ekilişlerinde ciddi bir azalma olacak, 4 milyar dolara yaklaşan ithalat bedelimiz 5 milyar dolarlara çıkacaktır. Cari açığı önlemekle uğraşan iktidar biran önce bunun tedbirini almalıdır.”