Edirne İl Genel Meclisi’nin Keşanlı üyeleri Abdülaziz Çıkıkçı, Erdinç Can ve Mehmet Ali Yetim, bu sabah başlayacak olan alım sezonu öncesi dün Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Keşan Ajans Amirliği’ni ziyaret ederek yürütülecek olan alım çalışmaları ve fiyatlar hakkında TMO Keşan Ajans Amiri Ali Gücüyeter’den bilgi aldı.

Saat 10.00 sıralarında gerçekleşen ziyarette konuşan Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Abdülaziz Çıkıkçı, Edirne İl Genel Meclisi üyeleri olarak her yıl TMO’yu ziyaret ettiklerini kaydederek, “Bir yıl aradan sora TMO’da alımlar yarın başlayacak. Çiftçilerimize bol kazançlar diliyoruz.  Sanayici ve tüccarlarımıza da iyi bir alım politikasının egemen olması için hayırlı olsun ziyaretinde bulunuyoruz. TMO geçen yıl alım yapmadı. Bu yıl tekrar alım yapma kararı almalarından ötürü üreticilerimiz adına teşekkürlerimizi ifade ediyoruz” dedi.

HERKES KAZANSIN

Ofis’in açıkladığı alım fiyatlarının yanı sıra piyasalarda da bu rakamlara yakın bir alım fiyatı oluşmasının üreticiyi gerçek anlamda memnun edeceğini söyleyen Çıkıkçı, “Biz bugün buraya üreticinin, sanayicinin tarafı olarak değil herkesin tarafı olarak geldik. Herkes kazansın ama kazançlar hakkaniyetli olsun. Bir tarafı mağdur eder şekilde olmasın. Sanayicimiz de, tüccarımız da alımlarını güzel yapsın.  Özellikle Ramazan Ay’ında olduğumuz şu günlerde üreticimizin neşesini kaçıracak hareketler olmasını istemiyoruz. Bu konuda zaten hem devletin yetkili organlarına hem de sanayici ve tüccarlarımıza güvenimiz tamdır” diye konuştu.

İL GENEL MECLİSİ OLARAK İLGİLİ ÇALIŞMALARI YAPIYORUZ

Edirne İl Genel Meclisi olarak ilimiz genelinde yapılan buğday ekilişlerini ekimden hasadına kadar takip ettiklerini de belirten Çıkıkçı, şunları söyledi: “Meclisimizin kurulu olan ilgili komisyonları buğday ve diğer ürünlerle ilgili çalışmalarını yapıyor. Bu dönem hasat dönemi olduğu için ilgili komisyonlara havale ettiğimiz çalışmalar var ve bu çalışmalar İl Genel Meclisi’nin Temmuz Ay’ı toplantılarında gündeme gelecek.”

 İPSALA VE MERİÇ’TE BAZI ÜRETİCİLERİMİZ ZARAR UĞRADI

 Konuşmasına bölgemizin bu yıl yağışlı bir mevsim geçirmekte olduğuna dikkat çekerek devam eden Çıkıkçı, bu yağışlar nedeniyle Keşan’da bir zarar ziyan olmadığını ancak İpsala ve Meriç’te bazı üreticilerin ciddi zararlar gördüğünü belirtti.  “Bu üreticilerimize buradan geçmiş olsun diyoruz” diyen Çıkıkçı, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Zarar ziyanların karşılanacağı yönünde çok iddialı söylemlerde bulunmamız mümkün değil.  Umut dağıtıcı bir söylemde bulunmamız pek doğru olmaz. Zarar ziyanın olduğu bölge “Doğal Afet Bölgesi” kapsamına alınmadığı müddetçe karşılanmıyor. Ancak üretici malını sigortalattıysa yararlanabiliyor.  Biz il genel meclisiyiz sadece geçmiş olsun dileklerinde bulunabiliyoruz.  Temennimiz zarar ziyana neden olabilecek aşırı yağışların olmaması.”

GÜCÜYETER: ÇİFTÇİ KARTI OLAN ÜRETİCİ PARASINI EN GEÇ 15, DİĞERLERİ 30 GÜN İÇİNDE ALACAK

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden TMO Keşan Ajans Amiri Ali Gücüyeter de konuşmasında sezonun hayırlı olmasını temenni ederek bu yıl için açıklanan alım fiyatları hakkında bilgi verdi.  Sert grup olarak tabir edilen buğdayın tonunun 862, bir alt grubun 819 ve yemlik olarak tabir edilen buğdayın da 724 liradan alınacağını bildiren Gücüyeter,  ödemelerin de çiftçi kartı olan üreticilere en geç 15, çiftçi kartı olmayan üreticilere de en geç 30 gün içersinde yapılacağını bildirdi. Gücüyeter, konuşmasında şu an için stoklarda 27 bin ton buğday bulunduğunu da belirti ve yarın başlayacak olan alımların hazırlanan açık alana yapılacağını belirtti. Gücüyeter, havanın yağışlı olması halinde alımların ertelenebileceğini de ifade etti.