Çeltik üreticilerinin susuz kalmaktan sonra en çok endişe duydukları sorun olan Çeltik Yanığı hastalığı ile ilgili bölgemizde başlatılan çalışmalara dün de devam edildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Müdürlüğü’nden gelen Dr. Efkan Akçalı ile birlikte dün çeltik sahasına giden Keşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Gökhan Kıyım ve müdürlük personelinin bir kısmı, Mercan, Karlıköy-Kılıçköy ve Akhoca köylerindeki ekilişlerde Çeltik Yanığı hastalığı tespit çalışması yaptı.

HASTALIK, ŞU AN İÇİN KÜÇÜK BİR LEKE

Daha önce de söz konusu hastalığın bölgemizde tespiti ve genel durumu konusunda çalışma yapmak üzere iki kez ekili alanlara giderek inceleme yaptıklarını hatırlatan Kıyım, şu bilgileri verdi:  “Dün de Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Müdürlüğü’nden gelen ve bu hastalıkla çok yakından ilgilenen Dr. Efkan Karaçalı ile birlikte bir kez daha Keşan’da ve yakın bölgemizdeki Çeltik Yanığı hastalığının görüldüğü sahalara inerek tespitlerde bulunduk. Şu an için hastalık, yapraklar üzerinde bir yuvarlak leke olarak görünüyor.”

Bu hastalıkla ilgili çalışmaların çok uzun süreceğini ve önümüzdeki günlerde de devam edeceğini belirten Kıyım,   Çeltik Yanığı hastalığı ile ilgili olarak dün elde edilen en son bulguların bir kez daha Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Müdürlüğü’nde inceleneceğini ve ortaya çıkacak sonuca göre yapılacak mücadele yöntemine karar verileceğini söyledi.

Kıyım, söz konusu araştırma çalışmaları ile önümüzdeki süreçte Çeltik Yanığı hastalığının bölgemizden tamamen yok edilmesinin amaçlandığını ifade etti.