Çeltik üreticilerinin temel sorunlarından biri olan ve kalitenin yanısıra üretimde de %20’ye kadar kayba neden olan Yanıklık hastalığının bu yıl da bazı bölgelerde tespit edilmesi üzerine Keşan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün bir çalışma başlattığı öğrenildi.

Konuyla ilgili olarak görevlendirilen personelin hastalığın görüldüğü çeltik sahalarına giderek çalışmalar yaptığı öğrenildi.

Hastalığın etkin olduğu bölgelerin tespit edilmesinin ardından ilaçla mücadeleye başlanacağı belirtildi.

 

Çeltik Yanıklık Hastalığı (Pyricularia oryzae)

Bu hastalık, bitkinin yaprak ayasında, kınında, sap ve salkım kısımlarında iğ veya baklava şeklinde iki ucu sivri, ortası gri veya bej, etrafı kahverengi veya kırmızımsı lekeler şeklinde semptomlar gösterir. Ağır enfeksiyon durumlarında, bitki tamamen yanıp kuruyabilir. Hastalıktan dolayı bazen tarladan hiç ürün alınmayabilir. Hastalık, alınan ürün miktarını düşürdüğü gibi elde edilen ününün pirinç kalitesini de düşürmektedir.

Hastalık etmeni hastalıklı tohumlar, tarlada kalan hastalıklı bitki artıkları ve toprakla taşınır.