Keşan Çiftçi Malları Koruma Başkanı Hüseyin İnce, geçtiğimiz Cumartesi günü yaptığı açıklamada, çeltik üreticilerinin Devlet Su İşleri’nin koyduğunu kurallara uygun ekim yaptığı sürece sorun yaşanmayacağını belirtti.

İnce, konuyla ilgili şunları söyledi: “Çeltik üreticileri DSİ’nin kurallarına uyup birbirinin hakkına tecavüz etmeden, saygılı ekim yaparsa kimsenin burnu kanamaz. Kurallara uymayıp ta herkes kendi kafasına göre ekim yaparsa sıkıntılar yaşanır. Bu şekilde olduğu sürece herkes mağdur olur. Keşan Kocadere Göleti’nin sulama sahası bin 250 dönümdür. DSİ’nin çeltik ekimine izin verdiği saha 850 dönümdür. Bu miktarı sulama kooperatifine yazı ile bildiriyorlar. Keşan Merkez Sulama Kooperatifi Sahası’nda 4 bin dönüm çeltik ekilidir. Uzmanlar gelip bakıp ne kadar çeltik ekilebileceğine karar veriyorlar. 850 dönüm izin verilen yere 4 bin dönüm çeltik ekiliyor. Bu şartlarda kimse bağırmayacak. Herkes cezasını çekecek. DSİ’nin koymuş olduğu kurallara uyacaklar. Kurallara uyulduğu zaman kimsenin burnu kanamaz. Sezon başında böyle sıkıntılar yaşanacağı belliydi. Bazı üreticiler kaçak sahada ekim yaptıkları için bu cezaları ödüyorlar. ‘Ben, ekerim cezamı da öderim’ diyorlar. Bu şekilde ekersen şikâyet de etmeyeceksin.”

İYİ GÖREV YAPARSA ZARARLAR ÖNLENİR

Bazı bölgelerde ayçiçeğine zarar verildiği ve bu nedenden dolayı çiftçilerin hasada erken başladığı yönünde gelen şikâyetleri de değerlendiren İnce, son olarak şunları söyledi: “Zarar verilen yerin muhtarlığı ve çiftçi koruma meclisi iyi görev yaparsa zararlar önlenir. Zarar verilen yerde inceleme yapılır ve zararı yapanlar tespit edilir. Eğer edilemezse zararın 4’te 3’ü koruma sandığından ödenir. Kanun bu şekildedir. Biz, üreticilerden dönüm başına 1 lira 75 kuruş koruma ücreti alıyoruz.”