İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar, dün yaptığı açıklamada; çeltik hasadı ve sorunlarla ilgili bilgi verdi.

 PİYASADA ALICI YOK

Çeltik hasadının devam ettiğini ve ürünün yüzde 40’ının hasadının yapıldığının altını çizerek, sözlerine başlayan Balcılar, “Önümüzdeki birkaç gün sonra ürünün yüzde 60’ının hasat edilmesi bekleniyor. Havaların yağışlı olması nedeniyle, randımanda bir düşüş yaşanıyor. Bundan ötürü de, randıman şu an 55 seviyelerinde. Ayrıca, piyasada alıcı olmadığından dolayı üretici ürününü satamamaktadır.” dedi.

 TMO SORUNLARA KULAK TIKAMAMALI

Çeltik fiyatlarının şuanda kötü seviyede olduğunu belirten Sedat Balcılar, sözlerine şöyle devam etti: “TMO yetkilileri, çeltikte fiyat açıklayacaklarını söylediler. Ancak, açıklanmadığı takdirde, bölgedeki çeltik üretici birlikleri ile ziraat odaları başkanları bir araya gelerek basın açıklaması yapmalı ve sorunları dile getirmelidir. Sorunları hep birlikte dile getirelim ki, çözüm üretilsin. Ayrıca, fiyatlar yükseldiği zaman TMO, Bakanlar Kurulu kararıyla, fiyatları kırmak için 100 bin ton gümrükten ürün getiriyor. Buna herhangi bir şey demiyoruz. Ancak, fiyatlar kötü olduğu zaman TMO tabelasında, ‘kara gün dostudur.’ şeklinde yazan yazıya riayet etmemektedir. TMO, sorunlara kulak tıkarsa, çözüm üretilmez.”

Balcılar,  sözlerini “TMO’nun piyasaya müdahale etmemesi durumunda çeltik fiyatları daha da düşecektir” diyerek tamamladı.