Keşan Ziraat Odası Tarım Danışmanı Tolga Çaçur, dün yaptığı açıklamada, hububat çeşidi ekilişleri ile yem bitkilerindeki durumun şu anda genel olarak iyi olduğunu ayrıca son günlerde bölgemizde görülen kar yağışlarının da olumlu etkilerinin olduğunu söyledi.

KARLA KARIŞIK YAĞMUR HUBUBATA İYİ GELDİ

Keşan Bölgesi’ndeki kış sezonunda ekimi yapılan hububat çeşitleri ve yem bitkilerinde şu anki gidişatın iyi olduğunu belirten ancak kanola bitkisinde geç ekim yapılan yerlerde çimlenme sorunu ve soğuğa karşı problemler yaşandığını ifade eden Çaçur.  Kanola ekilişi için Keşan Bölgesi’ndeki iklimin, Tekirdağ Bölgesi’ne göre sert ve rakımın yüksek olduğunu belirti. Çaçur, şöyle konuştu: “Bu da ekim zamanı kaçırılan kanolanın çıkışını doğrudan etkiledi. Geçtiğimiz dönemde inişli çıkışlı seyir gösteren hava durumu, buğday ve arpada stres yaratsa da gidişat şuan için normal seyrinde devam etmekte. Ayrıca dün yağan karla karışık yağmur bitkilere olumlu etki yapmak ile beraber hastalık etmenlerini minimum düzeye indirmesi açısında önemliydi.”

YÜKSEK DOZDA GÜBRE ATILMAMALI

Kardeşlenme dönemi başlamış olan buğday ve arpaya, bazı çiftçilerin yüksek dozajda üre azotu attığını gördüklerini belirten Çaçur, şunları söyledi: Bitkinin ihtiyacı olup olmadığını gözlemlemeden, bilinçsizce kullanılan üre azotunun bu don dönemlerinde kullanılmasını çiftçilerimize tavsiye etmiyoruz. Erken ve 15-20 kg üre gübresini tek seferde kullanmak ileri dönemde erken başak çıkarma, dondan etkilenme, mantari hastalıklar yaratma ve buna bağlı olarak yatma problemleri ortaya çıkarmaktadır. Bu tür uygulamalar hem bitkiye hem cebinize zarar olarak yansır. Uygun üre gübrelemesi 7-10 derece hava durumunun 1 hafta sabit gittiği, 2 parçaya bölünerek yağmur önüne kullanılmasıyla gerçekleşir.”