Keşan Ziraat Odası Başkanlığı Tarımsal Danışmanı Ziraat Mühendisi Tolga Çaçur, ayçiçeği ürünü verimiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Ayçiçeği üretiminde bu sezon yağmurların etkisiyle beraber verimde olumlu yönde gelişmeler yaşanırken, bir yandan da yağmur ardından gelen yüksek sıcak havayla mantari hastalıklardaki artışın, verimin bir kısmını törpüleyeceğini kaydeden Çaçur, “Şu anda gördüğümüz birkaç çeşit mantari hastalık ciddi şekilde kayba neden olacaktır. Ne yazık ki çiftçilerimizle birlikte yetkililer de bu hastalıklara karşı pek ciddi yaklaşmamaktadırlar.” dedi.

“MORARTIYOR VE KURUTUYOR”

Ayçiçeği pası hastalığının, yaprakların alt kısmında görüldüğünü ve genellikle geç ekim yapılan bitkilerde çiçeklenme döneminin sonunda başladığını aktaran Tolga Çaçur, hastalıkla ilgili şu bilgileri verdi: “Hastalık önce yaprağın alt yüzeyini sonra tüm yüzeyini kaplar. Solgunluk hastalığı ise kök boğaz çürüklüğüne benzer. Bitki sap ve yapraklarını enfekte eder. Morartır ve kurutur. Tabla çürüklüğü, rutubet oranı yüksek bölgelerde etkili olur. Tablada ve sapta çürümeye yol açar. Ancak bu tür hastalıklara karşı ayçiçeği için ruhsatlı bir ilaç bulunmamaktadır. Fakat ekim nöbeti, dayanıklı ve toleranslı çeşitler ekilmesiyle beraber hastalıklı bitkilerin tarladan kökleriyle birlikle uzaklaştırılması ve yakılması yararlıdır. Ekmeden önce toprak analizi yaptırıp ph durumu belirlenmeli, ph’a uygun önlemler alınmalıdır.”

“DİKKATLİ VE TİTİZ DAVRANMALIYIZ”

Bu sezon %10-20 zarar veren hastalıkların eğer önlem alınmaz ise ilerleyen dönemlerde toprakta bulunan hastalığın buğdaya sıçrayabileceğine ve daha tehlikeli verim kayıplarına yol açabileceğine işaret eden Çaçur, çiftçilere, “Bu yüzden buğday sezonunda çiftçilerimiz çok dikkatli ve titiz davranmak zorundadır.” şeklinde uyarıda bulundu.

“ÇİFTÇİ TEZGAH İÇİNE SÜRÜKLENİYOR”

Ayrıca, yağmurlar ile yaşanan sel, rüzgar ve hastalıklara karşın yakın zamanda bazı yetkililerin, bu sezon ayçiçeğinde %40 verim artışı beklediklerini açıkladıklarına da değinen Tolga Çaçur, “Bu açıklamalar ulusal kanallar ve gazetelerde haber yapılmıştır. Bu tarz açıklamalar çiftçiyi tezgahın içine sürüklemektir, ateşe atmaktır.” dedi. Çaçur, açıklamasının sonunda, yağmurların faydasının yanında zararlarını hesaba katmayan yetkililerin buğday pazarlamasında yaşanan sıkıntıdan ders çıkarmalarını, çiftçileri spekülasyonlardan korumaları gerektiğine işaret ederek, bol ve bereketli hasatlar diledi.