Keşan Ziraat Odası Ziraat Danışmanı Sami Şepboy, dün yaptığı açıklamada, buğday tarımında gübreleme dönemlerine ancak bu konuda acele edilmemesi gerektiğini söyledi.

GÜBRELEME İÇİN ACELE EDİLMEMELİ

Buğday tarımında gübrelemenin belirli dönemlerde yapıldığının altını çizen ve bu yıl için gübreleme döneminin yaklaştığını, ancak çiftçilerin kesinlikle acele etmemesi gerektiğini ifade eden Şepboy,   “Özellikle hava sıcaklıkları sıfırın altına düştüğü dönemlerde gübreleme yapılmamalıdır” dedi.

3 DÖNEM İLAÇLAMA YAPILACAK

Şepboy, şöyle konuştu: “Buğdayda gübreleme 3 dönemde yapılır. 1. dönem; 15-25 Şubat tarihleri aralığında, yani buğday kardeşlenmeye başladığı zaman, 12-15 kg ve %46 oranında üre. 2. dönem 25 Mart-30 Nisan aralığında, yani buğday sapa kalkmaya başladığı zaman. 3. dönem ise 20-30 Nisan tarihleri aralığında 8-10 kg amonyum, buğday başaklamada iken %33 oranında nitrat. Çiftçilerimiz bu dönemleri dikkate alarak gübre uygulaması yapmalıdır. Buğday tarımında gübreleme doğru zamanda ve doğru miktarda uygulandığında, bitkiye gerekli faydayı sağlar. Bu dönemler haricinde yapılan gübreleme uygulamaları, bitkiye gerekli faydayı sağlamadığı gibi ek maliyet getirir. Çiftçilerimize bol kazançlı bir yıl diliyorum.”