Keşan İlçesi Sert Kabuklular Üreticileri Birliği (KİSKÜB) Başkanı Ahmet Serin, bazı Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte dün düzenlediği basın toplantısında, birlik olarak hazırladıkları ve toplam maliyeti 182 bin lira olan projenin, Trakya Kalkınma Ajansı tarafından kabul edildiğini bildirerek, böylece birlik olarak alacakları ekipmanlar sayesinde, üreticilerin elde ettiği ürünleri satışa hazır hale getireceklerini ve ürünlerin, tescil ettirdikleri “Saros 22” adı ile satılabileceğini söyledi.

BİRLİĞİ 2012’DE 16 KİŞİ KURDUK ŞİMDİ 42 KİŞİYİZ

Saat 10.00 sıralarında başlayan basın toplantısına; Serin’in yanı sıra, Yönetim Kurulu Üyeleri Ercan Şahin, Şafak Uslu ve Mustafa Küçükgül katıldı. Toplantıda, KİSKÜB’ün kuruluşu hakkında bilgiler veren Serin, 2012 yılında Keşan merkez ve köylerinde ceviz ile badem kapalı bahçeleri olanların 16 kişi birleşerek kurdukları birliklerinin bugün için üye sayısının 42 kişiye çıktığını belirtti. Serin açıklamasını şöyle sürdürdü:  “Üyelerimizin ÇKS kayıtlı 1.854 dekar cevizi, 1.940 dekar bademi mevcuttur. Kuruluşundan bu tarafa Beyköyde Beyköy ilkokulunu Edirne Valiliği-İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olurları ve köy muhtarlığının onayı ile tadilat yapmak kaydı ile bedelsiz olarak kiraladık. Keşan Ticaret Odası, Ticaret Borsası’nın katkılarıyla tadilatını yaptık. 07.02.2015 günü açılışını yaptık. İçinin ve makinelerinin alımı için Trakya Kalkınma Ajansı’na 2014 yılında müracaatımızı yaptık. 2015 yılı Sosyo-Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı çerçevesinde birlik olarak proje geliştirdik. Projemiz, 5200 sayılı yasa ile kurulan birliklerin içerisinde bir ilkti. 5200 sayılı yasa ile kurulan birlikler makine, ekipman alımı yapamıyorlardı. Bu nedenle 2015 yılında yapılan Genel Kurulunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Teşkilatlanma Daire Başkanlığı ile mutabakata vararak tüzük değişikliğine gittik.”  

Yaptıkları tüzük değişikliği sayesinde, makine, ekipman alabilme şansını yakaladıklarının altını çizen Serin, hazırladıkları projenin Trakya Kalkınma Ajansı tarafından uygunluk bulduğunu belirterek, proje detayları ile ilgili olarak şunları söyledi; “01.08.2015 tarihinde sözleşme imzalandı. Projenin koordinatörlüğünü ben, proje raportörlüğünü ise Selçuk Kök üstlendi. Projede; 3 adet badem yeşil kabuk soyma makinesi, 2 adet ceviz yeşil kabuk soyma makinesi, 1 adet badem kırma makinesi, 1 adet ceviz kırma makinesi, dijital tartı ve kantar, ceviz ve badem kurutma tezgahları, ceviz ve badem kurutma tezgahları için sundurma, eğitimlerde kullanılmak üzere eldiven, maske, budama makasları, badem yeşil kabuklarını toplamak için çuval, eğitim için blok not, kalem, flama, afiş, internetten satış yapabilmek için internet site kurulumu, bu makineleri elektrik gücü olarak kaldıracak direnç arttırıcı tesisatın yapımı, eğitimde kullanılmak üzere araç ve traktör kiralanması. Bu makine ve ekipmanlar ile üyelerimizin ceviz ve bademini tesisimize getirip yeşil kabuğunu soyacak, kurutacak tesisimizde bulunan depoya koyacak. İsterse kendi deposuna götürecek, isterse kırıp iç olarak satabilecek seviyeye geleceğiz. Ayrıca 2013 yılında Türk Patent Enstitüsü’nde ‘Saros 22’ ceviz badem çam fıstığı ismi hakkını tescil ettirdik. Bu marka ile de satış yapabileceğiz. Üyelerimize tesis kurabileceğimizin sözünü verdik ve bu sözü gerçekleştirebilmekten mutluluk duyuyoruz.

KASIM AYINDA 120 KİŞİ İLE SINIRLI KURS AÇACAĞIZ

Bu projemizin en önemli konusu 120 kişi ile sınırlı ceviz ve bademin A’dan Z’ye eğitimini verecek olmamız. Eğitim, Gıda Tarım ve Hayvancılık Keşan İlçe Müdürlüğü ziraat mühendislerince verilecek. Eğitime katılanlar sertifikaları Halk Eğitim Merkezi tarafından verilecek. Eğitime katılacakların ve eğitmenlerin taşıma işlemi Trakya Kalkınma Ajansı’nın onaylanan proje kapsamında kiralanacak araçlar ile sağlanacaktır. Eğitim biri Keşan Kültür Merkezi’ndeki konferans salonunda, diğeri Beyköy tesislerimizde verilecek. Eğitimler 2 Kasım’da başlayacak, 31 Aralık’ta bitecek. 1. grup Pazartesi, Çarşamba, Cuma 2. grup Salı, Perşembe, Cumartesi akşamları verilecek. Veriliş saatleri ilk toplantıda katılımcıların görüşleri alınarak belirlenecek öncelikle 120 kişi ile sınırlı olacak eğitimlere genç bayanların ve genç erkeklerin katılımının sağlanmasını arzuluyoruz. Eğitime katılacakların birliğimize üye olma şartı yok. Ceviz ve badem hususunda meraklı, ekme arzusunda olanlar ve ekmiş olanların katılmalarını arzu ediyoruz.”  

BADEMDE VERİM DÜŞÜK OLDU

Birlik üyesi üreticilerin, üretim konusunda bazı sıkıntılar yaşadığını belirten Ahmet Serin, özellikle de bademde çiçeklenme döneminde havaların yağışlı gitmesi, don olması ve gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkının 20 derecenin üzerinde olmasının büyük sıkıntılar getirdiğini ifade ederek, şunları söyledi; “Bu nedenle arılar uçamadı ve Nisan sonundaki donun çok büyük etkisi oldu. Bademde verim düşüklüğü nedeniyle ürün azaldı. Tahminen üyelerimizin bu yıl ki badem üretimi 15-20 ton civarında oluşacaktır. Cevizde verim nispeten iyidir. 20 ton civarı ürün almayı düşünüyoruz. Tüm bu çalışmalar neticesinde bu tesisin yapılması için hibe desteği sağlayan Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığı, Trakya Kalkınma Ajansı yöneticilerine birlik üyelerimiz adına çok teşekkür ediyoruz. Ayrıca, Salı günü Keşan Beyköy’de Tevfik Ketenci’nin ceviz bahçesinde saat 09.30’da ceviz üstadı Selami Bayrak ve aşı üstadı Balıkesir’li Celal Kocaman’nın eşliğinde Bereket TV kış budaması (Mart ayında yapılacak budamalarda kesilecek dalların belirlenmesi) hususunda uygulamalı program çekimi yapacaktır. Ayrıca Karlıköy ile Yeşilköy arasındaki Muhammet Keskin’in bahçesinde verimsiz cinslerin verimli hale dönüştürülen (chandler) bahçenin gezisi yapılacaktır. Arzu edenler kendi imkânları ile katılabilir.”

PROJE MALİYETİ 182 BİN LİRA

Serin, açıklamalarının sonunda bir soru üzerine Trakya Kalkınma Ajansı tarafından kabul edilen projenin toplam maliyetinin 182 bin lira olduğunu bu paranın 162 bin lirasının ajans tarafından, 20 bin lirasının da birlik üyeleri tarafından karşılanacağını da bildirdi.