Ziraat Yüksek Mühendisi, Uzman Tarım Danışmanı ve TAR-DER Muhasip Üyesi Lütfü Açar, geçtiğimiz Cumartesi günü yaptığı açıklamada, hububat tarımında gübreleme ve ilaçlama uygulamalarının son devre uygulamalarına gelindiğini söyledi.

Açar, bitkilerin ihtiyaç duyduğu bitki besin elementlerinin özellikleri itibari ile ekim aşamasına verilmeye başlanılmakta olduğunu kaydetti. Bitkilerin gelişmeleri için ihtiyaç duyulanların, gelişim devrelerine göre verilmesi gerektiğine dikkat çeken Lütfü Açar, Özellikle verimi ve randımanı direk etkileyecek olan azotlu gübrelerin uygulanma devresi ise yaklaşmıştır.  Önümüzdeki günlerde bu amaçla özellikle nitrat formunda olan azotlu gübreler kullanılacaktır. Bu itibar ile üreticilerimize tavsiyemiz bu devre azotlu gübre uygulamalarını en doğru zamanda yapmalarıdır.  Bu devrede uygulanacak azotlu gübreler, verimi direk etkileyeceği gibi kalite ve de randımana da direk etkisi olacaktır. dedi.

 ÜRETİCİLERİMİZ DİKKATLİ OLSUN

Ekimle birlikte yabancı ot ile başlanılan mücadelenin de son devresine girildiği bilgisini paylaşan Açar, yabancı otların özellikleri itibari ile bitkilerin gelişme devrelerine göre mücadele yöntemlerinin farklı zamanlar gerektirebildiğini ifade ederek, “Bu itibar ile bugüne kadar yapılmayan veya eksik yapılan yabancı ot mücadelesinin de bugünlerde yapılması önem taşımaktadır. Aksi durumda verim, önemli ölçüde olumsuz etkilenecektir. Bitkilerde mantarı hastalıklar ile mücadele; aslında ekim devresi ile başladığı bilinmektedir. Ancak bahar mevsimi başından itibaren mantarı hastalıklar ile mücadele önem kazanmaktadır. Bu itibar iledir ki bahar mevsiminin başında bitkilerin gelişmeye başladıkları bu dönemde özellikle kök boğazı mantarı hastalıklara karşı ilk mücadele yapılmaktadır. Önemli bir mücadele devresidir. Akabinde önümüzdeki günlerde de yine mantarı hastalıklardan olan pas ve de septorya’ya karşı ilaçlamaların yapılması gerekebilir. Bu nedenledir ki üreticilerimizin dikkatli olmaları gerekmektedir.” diye konuştu.

 TEKNİK YARDIM ALINMALI

Hububat üretiminde bu yılki üretim sezonunun geçmiş yılla mukayese edildiğinde, bu yıl geçmiş yıla göre bir aya yakın gecikmeli bir yıl olduğunun görülebileceğini kaydeden Lütfü Açar, şunları söyledi; “Bu nedenledir ki üreticilerin özellikle son devre azotlu gübre uygulamaları ile birlikte Pas’a ve de septorya’ya karşın yapılacak ilaçlamalar konusunda acele etmemelidirler. Bu konulardaki uygulamalar geçmiş yıl’la mukayese edilir ise kısmen başarısızlıklarla karşılaşıla bilinilir. Bu itibar ile bu konularda teknik yardım almaları önemlidir. Önemli bir konu da uygulanacak girdilerin dozajında uygulanmasıdır. Ayrıca özellikle ilaç karışımlarına da çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Önemli bir konudur. Önemli bir konu da, yapılan bu işlerin tamamı bir maliyeti oluşturduğudur. Diğer bir ifade ile yapılan tüm bu işlemler para ve emek demektir. Bu itibar iledir ki üreticilerimiz tüm bu uygulamalardan azami faydayı sağlayacak uygulama zaman ve de yöntemleri yapmaları, başta kendi menfaatlerine olacağı gibi ülkenin de menfaatlerine olacaktır. Bu önemli bir konudur. Unutulmamalıdır ki; zamanında doğru bir şekilde yapılmayan bir uygulamanın sonuçları nasıl faydalı olmaz ise fazla ve de noksan yapılan girdi uygulamaları da fayda sağlamayacağı da aşikardır. Temennimiz; emeği ile sermayesi ile üretime katkı veren tüm üreticilerimizin ürünlerinin bol kazançlarının çok olmasıdır.”