Faaliyete başladığı 1977 yılından bu yana tam kontrollü pullu sazan balığı üretimi gerçekleştiren İpsala DSİ 114. Şube Müdürlüğü Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonu Marmara Bölgesindeki baraj ve göletlere balık üretmeye devam ediyor.

 1975 yılında faaliyete başlaması kararlaştırılan ve bina, laboratuvar ve altyapı tesisleri inşaatı tamamlanarak 1977 yılından itibaren limnolojik etüt ve tam kontrollü aynalı sazan ve pullu sazan üretim çalışmalarına başlayan İpsala DSİ 114. Şube Müdürlüğü Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonu bugün; Edirne, Kırklareli, Balıkesir, Çanakkale ve Bursa’daki  tüm gölet ve barajların pullu sazan balığı ihtiyacını karşılıyor.

200 dekarlık alanda kurulu olan ve bunun 60 dekarındaki kullanılabilir havuzlarda Marmara bölgesindeki 30 adet barajın balık ihtiyacını karşılayan İpsala DSİ 114. Şube Müdürlüğü Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonunda hipofiz enjeksiyon yöntemi ile tam kontrollü pullu sazan balığı üretimi gerçekleştiriliyor.

İpsala DSİ 114. Şube Müdürlüğü Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonunda gerçekleştirilen pullu sazan balığı üretimi hakkında bilgiler veren Su Ürünleri Mühendisi Hüseyin Ayaz, balık sağımından larvaların yumurtadan çıkışına, beslenmesi, bakım havuzlarının hazırlanması, gelişmiş yavruların toplanması ve barajlara balıkların salınmasına kadar geçen süreci anlattı.

Balık üretimine başladığı 1977 yılından 31 Aralık 2015 tarihine kadar 4-6 cm uzunluğa ulaşan ve 2-5 gr ağırlığında olan toplam 92 milyon 924 bin yavru balığın kiralanmış olan göletlere salındığını kaydeden Ayaz, bu balıkların %30’unun yaşamını sürdürebildiğini ve insanlar tarafından tüketilebilecek boyuta ulaştığını kaydetti. Yaklaşık 28 milyon yavru sazan balığının tüketilecek boyuta ulaşması ile bu işle ilgilenen vatandaşların toplamda 140 milyon TL gelir elde ettiklerini belirten Ayaz, İpsala’daki üretim tesislerinin 5 milyon adet 3-5 cm boyunda yavru balık kapasitesine sahip olduğunu, 2016 yılında gerçekleştirilen çalışmalarda Eylül-Ekim döneminde yapılacak balıklandırma çalışmalarında 3 milyon yavru balığın sorumluluk alanında bulunan baraj ve göletlere salınacağını bildirdi.