AYŞİN SEÇİL GEZER

Keşan Ziraat Odası bünyesindeki tarım danışmanları, bölgeye giderek incelemelerde bulundu. Uzunköprü ve Keşan'daki bazı tarım arazilerinde etkili olan dolu, bu arazilerde ekili özellikle ayçiçeği ve buğday ürünlerine büyük ölçüde zarar verdi.

BİN 500 DÖNÜMLÜK ARAZİ HASAR GÖRDÜ

Keşan'da yağan dolu, Mercan Köyünde ekili bin 500 dönümlük tarım arazisinde büyük hasara yol açtı. Ayçiçeği ve buğday başta olmak üzere çeşitli tarım ürünlerinin ekili oluğu yaklaşık bin 500 dönümlük arazide etkisini şiddetli şekilde gösteren dolu, başakta bulunan taneleri dökerken, boy vermeye başlayan ayçiçeğinin gövdesine ve yapraklarına zarar verdi. Dolunun zarar verdiği bölgeye giden, Mercan Köyü Muhtarı Mesut Özkan, Keşan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Üzeyir Coşkun, Tarım Danışmanları Büşra Sekülü ve Nagihan Altın zarar ile ilgili inceleme yaptı. Yaşanan zarar hakkında değerlendirmede bulunan Özkan, "Yaklaşık bin 500 dönüm arazide ekili buğday ve ayçiçeğinin yanı sıra, elma gibi meyve ağaçlarında büyük zarar var. Hepimize geçmiş olsun. Çevredeki köylerimizde ekili arazilerde de zarar var. Buradaki zarar gören arazilerin %60'a yakını TARSİM kapsamında sigortalandığını, diğer bölüm ise sigortalı olmadığını düşünüyorum. TARSİM'in nasıl bir tespitte bulunacağını göreceğiz. Tespit yaparlarken bu fotoğrafları görmelerini ve buna göre tespitte bulunmalarını bekliyor, çiftçilerimizi de ürünlerini sigortalatmaya davet ediyoruz." şeklinde konuştu.

BUĞDAYDAKİ KAYBIN TELAFİSİ OLMAZ

Keşan Ziraat Odası Tarım Danışmanları Sekülü ve Altın da, bölgede ekili buğdayda, %50'yi aşkın oranda dane kaybı yaşandığına dikkat çekerek, "Ürünü sigorta kapsamında olanlar, eksper talep etmeleri ve durumu Gıda Tarım ve Hayvancılık Keşan İlçe Müdürlüğü'ne bildirmeleri gerekiyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Keşan İlçe Müdürlüğü de bu bildirimlere istinaden rapor tutacaktır. Biz de Meteoroloji Müdürlüğü'nden, metrekareye düşen dolu sayısı ile ilgili raporu alacağız. Buğdaydaki kaybın telafisi artık olmaz. Ayçiçeğinde ise gelişme dönemindekiler için zor olsa da, güçlenenler için ümidimiz var. Yaşananda üzgün olsak da, her zaman çiftçilerimizin yanındayız." açıklamalarında bulundular. Sekülü ve Altın'ın verdiği bu bilgilerin ardından, Özkan ve Coşkun, kendilerini yalnız bırakmayarak incelemelerde bulunan ve kendilerine bilgi veren Ziraat Odası Tarım Danışmanlarına teşekkür etti.