** Para sıkıntısı içinde olan ve borcu bulunan çiftçinin mecburen tüccara malını satmak zorunda kaldığını belirten Mustafa Bezbaş, “Bu durum da çiftçinin maliyetine hatta maliyetin altına ürününü satmasına neden oluyor.” şeklinde konuştu.

** Üretim yapamayan çiftçinin sonunda tarlasını satmak zorunda kalacağına işaret eden Bezbaş, “Yakında kendi tarlalarımızın hizmetkârı olacağız.” dedi.

 

 

Medya Keşan Gazetesi sahibi ve aynı zamanda çiftçi olan Mustafa Bezbaş, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından bir an önce buğday destekleme fiyatının belirlenmesi gerektiğini bildirdi.

“ÇİFTÇİ, VAHŞİ KAPİTALİZME TESLİM EDİLDİ”

Alım fiyatının açıklanmaması nedeniyle TMO’nun alım yapamadığına dikkat çeken Bezbaş, “Şu anda çiftçi mağdur durumda. Trakya’da buğday hasadı yarıyı geçti hatta bazı köylerde tamamlandı. Ancak alım fiyatının açıklanmaması ve TMO’nun alım yapmaması nedeniyle, çiftçi tüccarın eline kaldı. 80 kuruştan başlayan alımlar da 65 kuruşa kadar geriledi. Para sıkıntısı içinde olan ve borcu bulunan çiftçi de mecburen tüccara malını satıyor. Bu durum da çiftçinin maliyetine hatta maliyetin altına ürününü satmasına neden oluyor. Ürününü maliyetin altında satan çiftçi, gelecek yıl buğdayını nasıl ekecek? Çiftçi, vahşi kapitalizme teslim edildi. Tüccarın eline atılan çiftçi üretim yapamaz hale gelecek. Tüccar, ucuz mal toplama peşinde.” şeklinde konuştu.

“YAKINDA KENDİ TARLALARIMIZIN HİZMETKÂRI OLACAĞIZ”

Dünyada küçük çiftçi desteklenirken ülkemizde küçük çiftçinin bitirilme aşamasına gelindiğine işaret eden Mustafa Bezbaş, şunları ifade etti:

“Üretim yapamayan çiftçi, sonunda tarlasını satmak zorunda kalacak. Büyük şirketler Trakya’dan on binlerce dönüm arazi aldılar. Bu alımlar hâlâ sürüyor. Çiftçiye uygulanan politikalar bu şekilde devam ederse, yakında kendi tarlalarımızın hizmetkârı olacağız.

Bu yıl Anadolu’da kuraklık olduğu için verim düşük. Buna karşın Trakya buğdayda verimlilikte en iyi yılını yaşıyor. Türkiye’de buğday açığı var ve Trakya çiftçisinin tam kendini kurtaracağı bir dönemde alım fiyatı açıklanmaması buğday üreticisine yapılan bir darbedir. TMO’nun bir an önce çiftçiyi destekleyecek, ayakta tutacak alım fiyatını açıklaması gerekir.”

“ÇİFTÇİYE BİR AN ÖNCE DESTEK VERİLMELİ”

Bezbaş, çiftçiye bir an önce destek verilmesi gerektiğini belirterek, “İl Genel Meclisi üyeleri, İktidar Partisi’nin Belediye Meclisi üyeleri ve İlçe Yönetimi çiftçiye destek olmalı. Köy köy gezip çiftçilere, ‘biz sizin yanınızdayız’ demekle destek olunmuyor. Bir an önce hem CHP’nin hem İktidar Partili siyasetçilerin çiftçiye destek olması gerekir. Milletvekillerimizden de destek bekliyoruz. Alım fiyatının açıklanması için zorlayıcı olsunlar. Bir an önce alım fiyatı açıklansın.” dedi.