S.S. 851 Sayılı Enez Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Bilir, geçen Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Enez’de gerçekleştirilecek olan arazi toplulaştırma çalışmalarının, Hazine arazisi satışlarının tamamlanmasından sonra yapılması gerektiğini aksi halde çok büyük mağduriyetlerin ortaya çıkacağını söyledi.

HAZİNE ARAZİLERİNİN SATIŞI BİR AN ÖNCE YAPILMALI

Hazine arazilerinin, kullanıcılarına satışı konusunda bazı sıkıntıların yaşandığına değinen ve bu konuyla ilgili bir yasa hazırlandığını, bu yasaya göre;  bahse konu Hazine arazilerin çiftçiye işlediği kadarki kısmının satılabileceğini söyleyen Bilir, satışların hala gerçekleşmediğine ancak toplulaştırma çalışmalarının başlatılmak üzere olduğuna dikkat çekti. Nedim Bilir, şunları söyledi: “Toplulaştırma çalışmaları için köylere geldiler. Bu yerlerin satışları, toplulaştırma çalışmalarından önce yapılırsa, bu alanlar yer değiştireceği için Hazine arazilerini işleyen kişilerin bu yerleri alma şansı ortadan kalkacak. Halbuki çiftçiye faydalı olunmak isteniyorsa, bu yasa hemen yürürlüğe girmeli. Türkiye’de tarım arazileri sadece Hazine yerleri ile bütünleşmiyor.  Toplulaştırma çalışmaları öncesinde Hazine arazilerinin satışı yapılması ve daha sonra toplulaştırma yapılması gerekiyor. Eğer bu yapılmazsa, çiftçilerin bu arazileri alma güçleri ortadan kalkıyor. Böylece Hazine arazisini alan çiftçi, daha sonra yapılacak toplulaştırma esnasında, aldığı araziyi diğer arazileri ile birleştirmiş olacak. Fakat toplulaştırmadan sonra satış olursa, alınan Hazine arazisi, diğer araziler ile bütünleştirilemeyecek.”

ÇELİŞKİLİ BİR DURUM VAR

Konuyla ilgili olarak bilgi almak için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Edirne İl Müdürlüğü’ne gittiğini ve bazı yetkililerle görüştüğünü de söyleyen Bilir, Burada, toplulaştırmadan sonra Hazine arazilerinin satışının nasıl olacağını sordum. ‘Maddi olarak kim güçlüyse o alacak’ denildi. Özellikle Enez civarındaki çiftçiler mağdur olacak. Bu durum çok çelişkili bir durum. Hazine arazilerinin, toplulaştırmadan önce satışa çıkması gerekiyor.” diye konuştu.

ÇİFTÇİ ÜRETTİĞİ ÜRÜN KADARIYLA DESTEKLENMELİ

Açıklamasının sonunda bu yılki hasat mevsimini değerlendiren ve üretimin Enez’de verimli bir şekilde gerçekleştiğine de dikkat çeken Nedim Bilir, sadece çiftçilerin gerçek anlamda ürettiği ürün kadarıyla desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi. Bilir şunları söyledi:  “Bu ülkede en zorluk çeken kesim çiftçiler. Ülkemizin cari açığının yükselmesinde en büyük giderlerin bir tanesi de yağ ithalatı. Dışarıdan yağ ithal etmek için çok büyük miktarlarda döviz ödemesi yapıyoruz. Bunu önlemek için çiftçi üretim anlamında desteklenmeli. Tarımsal desteklemelerde göz önüne alınan tahmini rakamlar değiştirilmeli. Çiftçi ürettiği ürün kadar desteklenmeli. Böylece üretim aratacak ve ülkemizin dışarıya olan bağımlılığı daha azalacak.”