Trakya Bölgesi’nde üretimi düşen şeker pancarının tekrar artışa geçirilmesini sağlamak için geçtiğimiz cumartesi günü yapılan bilgilendirme toplantısında konuşan Alpulu Şeker Fabrikası Müdürü Fikri Cömert, yıllık 500 bin ton kapasitesi bulunan fabrika için gerekli şeker pancarı bulunamaması nedeniyle üretime geçici olarak ara verildiğini bildirdi. Cömert, pancar üreticisinin maliyetlerinin düşürülmesi için başta çapalama ve söküm makinesi desteği olmak üzere her türlü desteği vereceklerini de ifade etti.

CÖMERT: BÖLGEMİZDE PANCAR EKİMİNE DEVAM EDİLMELİ

Saat 11.15 sıralarında başlayan toplantıya; Alpullu Şeker Fabrikası Müdürü Fikri Cömert ve Fabrikanın Ziraat Müdürü Arslan Yetkin, bazı köy muhtarları ile çiftçiler katıldı.

Konuyla ilgili bilgi veren Cömert, Alpullu Şeker Fabrikası’nın çalışamaz duruma düştüğünü vurgulayarak, bu yıl Trakya Bölgesi’nde sadece 15 bin ton şeker pancarı ekildiğini açıkladı.

Trakya’da bir tane şeker fabrikası olduğunu ifade eden Fikri Cömert, şunları söyledi: “Bölgemizde pancar ekimi devam etmelidir. Bu şekilde fabrikamızı ayakta tutabiliriz. Fabrikanın yılda 500 bin ton kapasitesi var. Fakat bölgede ekilen şeker pancarı 15 bin tonlara düştü. Çiftçiler, son dönemde pancar ekiminden uzaklaştı. Sebepleri, işçilik ve mazot giderleri ile pahalılık olarak adlandırılıyor. Biz pancar birliği olarak çiftçinin iş gücünü düşürmeye çalışıyoruz. İş gücüne en çok çapa ve sökümde ihtiyaç duyuluyor. Pancar Kooperatifi, pancar ekilişlerinin yoğun olduğu alanlara pancar çapa ve söküm makinesi alacak. Cüzi miktarda kiralayarak çiftçilerin önünü açacak. Pancarda fiyat, pancarın şeker oranına bağlı. %16  şeker oranı varsa 1,35 TL. Bölgede şeker oranı genelde %15 civarlarında. Bu da fiyat olarak 1,22-1,25 TL civarlarına denk geliyor” dedi

SAĞLIKLI NESİLLER YETİŞTİRMEK İÇİN ŞEKER PANCARI EKİLMELİ

Çiftçilerin neden şeker pancarı ekmeleri gerektiği yönünde farklı tespitlerde de bulunan Cömert, “Son yıllarda tatlandırıcı olayı var. Bu, ileride çocuklarımızın kısırlaşmasına neden olabilecek bir durum. Uzun yıllar süren kansorejen etkisi var. Bunu önlemek için her çiftçi 3-5 dönüm şeker pancarı eksin. Bu sayede sağlıklı bir nesil yetiştirebiliriz. Bir yerde her şey para değildir. Bakım iyi olursa para kazanılabilir. Bölgede en sulak alanlara hep çeltik ekiliyor. En kenar alanlara da pancar. Sulak alanlara da pancar ekilmeli. Çünkü pancar da sulak yer seviyor” diye konuştu.  

DINKIRCI: ALTERNATİF ÜRETİM MODELLERİNİ DE DÜŞÜNMELİYİZ

Cömert’in verdiği bu bilgilerin ardından, toplantıya Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı da katıldı. Dınkırcı, ilerleyen süreçte şeker pancarı gibi alternatif ürünlerin ekilmesinin de düşünülmesi gerektiğine değinerek, “Şu anda toplantıya katılan muhtar ve çiftçi arkadaşlarımızla karşılıklı konuşulmalı, şeker pancarı üretiminin eksileri ve artıları dinlenmeli, çiftçilerimiz anlatılanları dinleyecek kafalarındakileri soracak, eğer uygun görürler ve ilgi duyarlarsa tabii ki şeker pancarı üretimi artacaktır. Üretim modelinde statik düşünme yerine olabildiğince ilerleyen süreçte de ayakta kalabilmek için alternatif üretim modellerini de düşünmemiz gerekiyor” dedi.

Toplantı, üreticilerin, merak ettikleri konular ve karşılaştıkları sorunlarla ilgili sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi.