Keşan Ziraat Odası’nda Ziraat Mühendisi görevini yürüten Sami Şepboy, geçtiğimiz Cumartesi günü yaptığı açıklamada, buğday ekecek olan çiftçilere, önemli bilgiler verdi ve bazı uyarılarda bulundu.

BUĞDAY HER TÜRLÜ İKLİM VE BÖLGEDE RAHATLIKLA YETİŞİR

Şepboy, Türkiye ve dünyada yıldan yıla hızla artan insan ve hayvan varlığının besin maddelerini karşılama sorununun, tahılların üretimine ayrı bir önem kazandırdığının altını çizerek, bu anlamda, buğdayın dünya üzerinde yetiştiriciliğin en yaygın olan kültür bitkisi olduğunu kaydetti. Kültür bitkileri içerisinde dünyada en fazla ekilen ürün olan buğdayın, dünya ekim alanının, son verilerde yaklaşık 220 milyon hektar olduğunun altını çizen Sami Şepboy, “Dünyadaki toplam üretimi de 565 milyon ton civarındadır. Buğday, adaptasyon (çevre şartlarına uyum) yeteneği yüksek bir bitkidir. Bu nedenle her türlü iklim ve bölgede rahatlıkla yetiştirilebilir. Buğday, içerdiği besin maddeleri nedeniyle insanoğlunun en önemli gıdası durumundadır.” dedi.

ZAMANINDA EKİM ÇOK ÖNEMLİ

Bölgede buğday tarımında kalite ve verimi sınırlayan başlıca sorunların, çok sık ekim yapılması, izli ekim yapılmaması, bölgeye uygun çeşitlerin ekilmemesi, hastalıklarla ve yabancı otlarla mücadeleye dikkat edilmemesi ve çok erken buğday ekimi yapılması olduğuna dikkat çeken Şepboy, “Bölgemiz için en uygun buğday ekim zamanı 20 Ekim -15 Kasım aralığındadır. Uygun toprak sıcaklığı 8-10 ‘C olmalıdır. Zamanında ekim, soğuğa ve kurağa dayanıklılığı artırır. Çok erken ekimlerde ise buğday kök virüs hastalıkları ile buğday sineği gibi zararlılar daha yoğun görülür. Çok geç ekimlerde ise kışa girmeden kuvvetli kök oluşmaması, soğuk zararı ve vernelizasyon isteğinin yeterince karşılanamaması nedeniyle verim ve kalite düşer. Buğday yerine tekrar buğday ekilecek ise ekin kambur böceğine (Zabrus) dikkat etmeliyiz. Tohumu ya da araziyi uygun ilaçlarla ilaçlamalıyız. Dekara ekilecek buğday tohumluk miktarı 18-22 kg arasında olmalıdır. Bu miktarı kardeşlenme miktarı, bin dane ağırlığı(iriliği), saf tohumluk oranı (safiyeti), çıkış gücü etkilemektedir. Bazı buğdaylarda tohumluk miktarları Pehlivan 18-19kg/da, Selimiye, Aldane, Bereket, Gelibolu 21-22 kg/da, Flamura-85 21-22kg/da, Esperia 18-20 kg /da, Golia 20-23 kg/da arasında olması uygundur.” diye konuştu.