GİZEM GÖRÜR

Balcılar, yağışların ekinlere olumlu ya da olumsuz hiçbir etkisinin olmadığını kaydederken, yağışların Meriç Nehri’ne ciddi katkılar sağladığının da altını çizdi.

SU SORUNU ŞİMDİLİK ORTADAN KALKTI

Son zamanlardaki yağışların çeltikler üzerinde bir etkisinin olmadığını, fakat gelecek yıl su sıkıntısı yaşanmayacağı için yağışların Meriç Nehri’ne çok fayda sağladığını belirterek açıklamasına devam eden Balcılar, şöyle konuştu: “Ekimler 6 Mayıs tarihinde başladı, 6 Haziran gibi de tamamlandı. Son zamanlarda etkisini gösteren yağışların olumlu ya da olumsuz ekinlere hiçbir etkisi olmadı. Fakat son zamanlardaki yağışlar, Meriç Nehri’nin debisini olumlu yönde etkiledi. Yağışların Meriç Nehri’ne çok faydası oldu. Meriç Nehri’nin debisi saniyede 80 m3’e kadar düşmüştü, şuan 150’lerin üzerine çıktı. Yani su sorunu şimdilik ortadan kalktı. Biliyorsunuz ki geçen yıl kurak geçtiği için Bulgaristan’daki barajların doluluk oranı da düşüktü. Ama bu yağışların Meriç boyundaki üreticiye büyük katkıları var.”

TMO’NUN YİNE ÜRÜN ALACAĞINI UMUT EDİYORUZ

“İlerleyen dönemlerde TMO’nun alımı gibi bir durum söz konusu olabilir mi?” şeklindeki bir soruya da cevap veren Balcılar, “Ankara’yı ziyaret edersek tabi ki de olur. Şu an itibari ile TMO’nun elinde yaklaşık olarak 7 Bin Ton civarında Uzunköprü’de, 4 Bin Ton civarında İpsala’da olmak üzere toplam 11 Bin Ton çeltik var. Ama bu ay içinde hepsi biter. Çünkü çok büyük bir talep var TMO’nun elindeki mallara. Zaten o tarihlere yaklaştığımız zaman TMO’nun elinde 1 kg bile çeltik kalmamış olacak. Ve geçen sene TMO almış olduğu çeltiklerden ciddi miktarda kar elde etti. Çeltiği 1.70 ten aldı, satarken 2 den sattı. Yani TMO geçen sene üreticiden aldığı mallardan asla zarar etmedi. Bu vesile ile TMO’nun yine mal alacağını umut ediyoruz. Öngörüyoruz. Bu sene de TMO Genel Müdürü Sayın Kemaloğlu’nu ziyaret edeceğiz. Kapılarını üreticiye açması için kendilerine istekte bulunacağız.” dedi.

TMO DEMEK, DEVLET DEMEKTİR

TMO’nun geçmiş dönemlerde de kurtarıcı olduğunun ve çeltik fiyatlarını arttırdığının, devlet garantili bir iş olduğu için de üreticinin zarar etmesinin imkansız olduğunun altını çizerek açıklamasına devam eden Sedat Balcılar, açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Geçen sene TMO açılmadan önce 1.50 civarında olan ürünler, TMO’dan sonra 1.75’leri görmeye başladı. Üretici için de fırsat oluyor. İnsanlar ürününü bedavaya vermemiş oluyor. Çünkü elinin altında TMO var. TMO demek, devlet demektir. Paranı batırma durumun yok. Gidiyorsun paranı alıyorsun. Sonuçta devlet garantisi var. Biliyorsunuz daha önceki yıllarda bölgede icara verip parasını alamayan birçok vatandaşımız oldu.”