Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in “Kırmızı et sektörü temsilcileriyle aldığımız karar gereği, karkas yağsız et tavan fiyatının 23,3 lira, yağlı et tavan fiyatının 21,8 lira, kıymanın tavan fiyatının 32 lira, kuşbaşı etin tavan fiyatının ise 34 lira olmasıyla ilgili fikir birliğine vardık” açıklaması üzerine, Edirne İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şenol Günday et fiyatlarında istikrardan yana olduğunu söyledi. Bu yıl kilo başı 28 TL’ye kadar dana kesildiğini belirten Günday, “Bu gerçekten çok para. Bu fiyat kasaba gelinceye kadar 50 TL’ye çıkabiliyor. Açıklanan bu tavan fiyatları iyi de bunun aşağı düşmesi nasıl engellenecek. Biz bunu merak ediyoruz. Bakan’ın açıklamalarına göre artış ithal hayvanlarla çözülebilecek. Ancak düşüş ne ile çözülecek? Bu durumda üretici mağdur olabilir. Biz birlik olarak fiyatlarda bir istikrar olsun istiyoruz. Ne çok düşsün ne çok artsın istemiyoruz. Her geçen gün hayvan azalmaktadır. Küçükbaş hayvan her ne kadar artışta gözükse de bu ciddi bir artış değildir. Fiyatların artması da çok iyi değil. Örneğin fiyat arttığı için 10 yıllık damızlık inekler kesime gitti. Fiyatlar aşağı düşünce de üreticinin dayanma gücü olmuyor. Fiyatların düşmemesini istiyoruz. Fiyatlar bu şekilde istikrarlı giderse hem üretici hem tüketici açısından iyi olur. Serbest piyasa ekonomisinde bir denge sağlanması gerekiyor. Devletin bunu sağlaması için satış reyonları açması gerekiyor.” dedi.

Kıymanın tavan fiyatının 32 liraya çekilmesinin üreticilerde yaratacağı etkiye değinen Günday, şu anda dana karkas etin kesim fiyatının 23-24 TL civarında olduğunu ve 28 TL de kesilse satış fiyatının yine aynı olacağını belirterek“ Kıyma çok değişmiyor. Bu noktada aracının belirlediği fiyatlar önemli. Bakanlığın bununla ilgili bir çalışma yapması gerekiyor. Ülkemize saman bile ithal geliyor. İthal gelecek ürünlerle bu sorunlar çözülemez. Saman gibi ürünleri ithal etmememiz lazım.” şeklinde konuştu.

IPARD ÜRETİCİYE BÜYÜK FAYDA SAĞLAYACAK

AK Parti Edirne Milletvekili Rafet Sezen’in Kırsal Kalkınma ve IPARD destekleri kapsamında programa giremeyen illerden biri olan Edirne’nin program kapsamına alındığı haberlerini değerlendiren Şenol Günday, proje kapsamında hayvancılığa verilecek %60-70’lere varacak desteklerin üreticilere büyük fayda sağlayacağının altını çizdi. Kendi imkanları çerçevesinde bir çok kişinin destek olmadan tesis kuramadığını vurgulayan Günday, “Çoğu köyde hayvancılık yapanların 3-5 tane hayvanı var. Bu destek olursa üretici rahatlayabilir. Tek sorunumuz insanların bu destekler hakkında tam bilgi sahibi olmamalarıdır. Bölgemiz insanı bu destekler hakkında fazla bilgi sahibi değil. Bazılarında ‘Acaba faiziyle geri öder miyim ?’ korkusu var. Tarımsal normal mazot, gübre desteklemelerinde bile ‘Devlet sizden bunu faiziyle geri alacak’ dedikoduları dolaşıyor. Bu düşünceleri kırmamız lazım.” dedi.