HABER MERKEZİ

İpsala’nın çeltik üretim merkezi olduğunun altını çizen Şimşek, şunları söyledi: “İpsala, çeltik üretiminde Türkiye’nin en önemli bölgesidir. 15 Mart’tan sonra bölgede hazırlıklara başlanıyor ve mayıs ayı içerisinde çeltik ekimi gerçekleştiriliyor. Çeltik ekim mevsimi her yıl değişik özellikler göstermektedir. Örnek vermek gerekirse; geçen yıl barajlar boştu. Bu yıl yağışlı bir dönem yaşandığı için barajların dolu olduğunu görmekteyiz. Şu anda su depoları dolu. Dolayısıyla, sulama sezonu için rahat bir dönem yaşanacaktır. Önemli olan bu ürünün değerine satılıp, satılmamasıdır. Geçen yıl hasat dönemi beklentilerin biraz üzerinde bir başlangıç yaptı. Üretici biraz para kazanır gibi oldu ama bu durum yaklaşık 2 aylık zaman içerisinde sona erdi. Çünkü güzel fiyatlar bahar çiçeği gibi açtı ve sonra soldu.”

2 AYLIK ÜRÜNDEKİ FİYAT ARTIŞI 2018 YILININ ÜRETİM MALİYETİNE ETKİ ETTİ

İthal ürünlerde gümrük oranlarının yüzde 30 oranında düşürüldüğünü ifade eden Gürsel Şimşek “Gümrük oranlarında düşüş yaşandığı için elde kalan ürünler, değerinin altına inmeye başladı. Fiyatlarda, yüzde 15-yüzde 20 oranında bir gerileme yaşandı. Ekim-kasım aylarında üreticinin hak ettiği fiyata satılırken; aralık-ocak-şubat-mart aylarında yüzde 15-yüzde 20 oranında düşüş yaşandı ve bu fiyata satılmak zorunda kaldı. Harman döneminden bugüne kadar döviz kurlarının çok yükselmesi girdileri yüzde 30-yüzde 40 oranında artırdı. Geçen yıla göre; mazot, gübre ve ilaç fiyatları ile tarlada çalıştırılacak personel ücretlerinde artış yaşandı. 2 aylık üründeki fiyat artışı 2018 yılının üretim maliyetine etki etti. Dolayısıyla üretim maliyetlerini de artıracaktır.” şeklinde konuştu.

SATIŞ FİYATI 2,5-3 LİRA ARASINDA OLMALIDIR

Çeltikte üretim maliyetlerinin arttığını belirten Şimşek, şunları söyledi:“Maliyetlerin artacak olması nedeniyle ürün satış fiyatlarının iyi şekilde oluşması lazım. Dolayısıyla 1 kilogram çeltikte üretim maliyeti 2-2,5 lira arasında değişmektedir. Çünkü bu yıl yer ve girdi fiyatları arttı. Bundan ötürü de ürün satış fiyatı 2,5-3 lira arasında olmalıdır. Bu fiyat aralığında olması durumunda üretici maliyetlerle başa çıkabilir ve çarkı döndürebilirler.” 

2018’İN ZOR BİR YIL OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM

Üreticinin bu yıl, hasat döneminde TMO’nun kapısını çalacağına kayıt düşen Gürsel Şimşek, sözlerini şöyle tamamladı: “TMO o zaman iyi bir fiyat açıklamak zorundadır. Fakat enflasyon oranına bakarak, bir fiyat açıklamak zorunda kalınır ama bu da üreticiye yetmez. Üretici bu defa TMO’ya düşük fiyatla ürün vermek zorunda kalır. Üreticinin yapacağı bir şey olmayınca yine üretime devam ediyor. Hep