HABER MERKEZİ

BİR GÜN ÇİFTÇİNİN ÇIKARLARI İÇİN BİR ŞEY YAPTINIZ MI?

Abdullah Kemik, bankadaki hesaplarına yatırılan Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarına ait süt desteklerini almaya giden süt üreticilerinin şaşkınlığa uğradığını ifade ederek, bir önceki dönem litre başına 80 kuruş olarak yatırılan desteğin, son 3 aylık periyot için 40 kuruş yatırılmasının, köylerde isyana dönüştüğünü kaydetti. Köylerde yaşanan bu isyanı, bir muhtar olarak dile getirmek zorunda olduğunun belirten Kemik, "Köydeki üreticilerimize, bu konuda görüşlerini herhangi bir çiftçi kuruluşu ile paylaşıp-paylaşmadıklarını sordum. Ancak üreticilerimiz, 'Bizi dinleyen mi var? Zaten muhatap bile bulamıyoruz.' diyorlar. Ziraat Odası, Süt Üreticileri Birliği, Kırmızı Et Birliği ve tüm çiftçi kuruluşları, bir gün çıkıp çiftçi için bir şey söylediniz mi? Belki Abdullah Kemik şov yapıyor diyecekler ama üreticilerimizin hakkını gündeme getirmek ve korumaya çalışmak eğer şovsa, sizler de şov yapın. Çiftçilerden aidat alıyorsunuz. Bir gün çiftçinin çıkarları için bir şey yaptınız mı? İnsan başını yastığa koyduğunda özeleştiri yapar." dedi.

ZİRAAT ODASI'NDAN MEMNUN OLAN BİR ÇİFTÇİ VAR MI?

Abdullah Kemik, kendisinin de bir süt üreticisi olduğunu hatırlatıp, Keşan'daki tüm çiftçi kuruluşlarına seslenerek, şunları söyledi: "Çiftçi için ne yaptınız? Süt üreticisinin desteği 40 kuruşa düştü. Bu sadece, bir ya da iki kuruluş için geçerli değil, bölgemizde çok sayıda çiftçi kuruluşu var. Neden bu insanların haklarını aramıyorsunuz? Aidata gelince, çiftçiye senet yapılıyor ya da icraya veriliyor. Bu kuruluşların başında olanlar da birer çiftçi. Siz bu durumdan hiç mi rahtsız olmuyorsunuz? Köyde yaşayan insanlar artık doldu. Biraz olsun bu insanların yanında yer alın ve köylere çıkarak insanların dertlerini dinleyin. Yapılabilecek şeyler varsa da yapın. Siyasi parti ziyaretleri yaparak değil, köyde 80 yaşında ineğini sağlamaya çalışan yaşlı teyzenin yanına gidin. Bir anket yaptırın bakalım Ziraat Odası'ndan memnun olan bir çiftçi var mı? Ziraat Odası'na benim de borcum var ama sadece borç kağıdı göndermekle bu işin yürümeyeceğini bilsinler. Bu konuşmayı ben değil, çiftçilerin bağlı olduğu; Ziraat Odası, Süt Üreticileri Birliği, KÖYKOOP, Damızlık Birliği, Kırmızı Et Birliği yöneticileri yapmalıydı."

KEŞAN TSO DA SADECE KEŞAN MERKEZE DEĞİL, KÖYLERE DE GİTMELİ

Süt desteğinin 40 kuruşa düşmesiyle ilgili üretici olarak açıklama beklediklerini kaydeden Kemik, "Neden 40 kuruşa düştü" şeklindeki soru işaretinin hala giderilemediğini belirten Abdullah Kemik, "Bu insanlara bunu izah edin ki bilgi sahibi olsunlar. Eğer bir kuruluş, ahırdaki hayvan için bir aidat alıyorsa, bu insanlara konu hakkında bilgi vermek zorundadır." diyerek, çiftçilerin Keşan ekonomisine kattığı katma değere de dikkat çekip şunları söyledi; "Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) yönetimi de sadece Keşan merkeze değil, köylere de gitmeli. Çiftçinin halini hatırını sormalı. Unutulmamalıdır ki, çiftçi, Keşan'a gelerek ekonomiye ciddi anlamda fayda sağlıyor. Eğer çiftçi Keşan'a gelemez ise esnaf ticaret yapabilecek kimseyi bulmakta zorluk çekecek. Bu nedenle Keşan'daki oda, borsa, dernek ve birlikler de çiftçilerin sorunlarına ortak olmalılar." diye konuştu.