Keşan Süt Üreticileri Birliği Başkanı Nevzat Meriç, dün yaptığı basın açıklamasında, 21 Mayıs Dünya Süt Günü’nü kutlayarak, süt ve süt ürünleri tüketimine dikkat çekti.

21 Mayıs Dünya Süt Günü’nün önemine değinen Meriç, “Birleşmiş Milletler Teşkilatı tarafından, IDG (Uluslararası Sütçülük Federasyonu)’nin 1956 yılında aldığı karar doğrultusunda, 21 Mayıs gününün bütün üye ülkelerde olarak kutlanması kararlaştırılmıştır. 21 Mayıs Dünya Süt Günü, sütün sağlık açısından önemini hatırlayıp, süt içmeyi güne yayılan bir alışkanlık haline getirmek için iyi bir fırsat. Süt, besin değeri açısından yılın her günü, günün her saati içilmeyi hak eden bir gıda maddesidir. Bir ülkenin sosyal ve ekonomik yönden güçlü olabilmesi, bedensel ve zihinsel yönden güçlü, sağlıklı ve yetenekli bireylerin çokluğuyla doğrudan ilişkilidir.” dedi.

EN ÖNEMLİ BESİN GRUPLARINDAN BİRİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİDİR

Nevzat Meriç, Türkiye’nin genç bir nüfusa sahip olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: “Ülkemiz nüfusunun büyük çoğunluğunu oluşturan çocuk ve gençlerin yeterli ve dengeli beslenmiş olmaları, onların gelecekte sağlıklı ve üretken bireyler olması için ön şartlardandır. Okul  öncesi ve okul çağındaki çocuklarda hızlı büyüme  ve gelişme nedeniyle pek çok besin öğesine olan gereksinim yaşamının diğer dönemlerine oranla daha fazladır. Enerji ve besin öğeleri ihtiyaçlarının karşılanmasında en önemli besin gruplarından biri süt ve süt ürünleridir. Süt ve süt ürünlerinin yeterli miktarlarda tüketimi özellikle büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu okul çağı çocukları başta olmak üzere her yaş grubu için büyük önem taşımaktadır.”

KİŞİ BAŞI YILLIK SÜT TÜKETİMİ 24 LİTRE

Türkiye’deki süt ve süt ürünleri tüketim oranının önerilen miktarların altında olduğuna dikkat çeken Meriç, ülkemizde süt tüketiminin kişi başı yıllık 24 litre civarında olduğunu ve diğer Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında bu rakamın çok düşük olduğunu belirtti. Nevzat Meriç, “Mutlaka çocuğuyla, genciyle, yaşlısıyla süt içme alışkanlığı kazanmamız gerekmektedir. Beyaz bir gelecek için, sağlımız için süt içmeyi alışkanlık haline getirmeliyiz. Dünya Süt Günü kutlu olsun.” diye konuştu.