BÜLENT SAYLAM

Türkiye’de ve bölgemizde son yıllarda sulama sistemlerine artan taleple beraber sulama sistemlerinin önemine dikkat çeken Kur Sulama Sistemleri kurucusu Önder Kurtulmuş ile ziraat mühendisi Çağrı Çelik, sulama sistemleri ve 28 Şubat 2018 tarihinde sona erecek sulama hibeleri ilgili bilgi verdi.

SU DEĞERLİ

Suyun günümüzde değerli olduğunu hatırlatan Kurtulmuş, iklim değişikliklerine karşın artan su ihtiyacına uygun su varlığı, tarımsal faaliyetlerde aşırı su kullanımı ile var olan su rezervlerinde düşüşler ve su kirliliğinin bölgemizde yaşandığını ve sektörel bölge analizlerinin DSİ vb. Kurumlar tarafından yapıldığını ifade etti. Kurtulmuş, Tarım, sanayi, içme suyu, eko-sistemin ana sektörler içinde etkilenme seviyelerini belirlendiğini, dünyanın bir çok bölgesinde olduğu gibi bölgemizde de hem artış hem azalışların nehir akış hacimlerinde değişimlerin yaşandığını söyledi. 

TEKNOLOJİ SULAMA SEKTÖRÜNE ÇOK SEÇENEKLER SUNUYOR

Bunların sadece bölgelerdeki hava sıcaklığı ve yağış değişiklikleriyle açıklanamayacağının altını çizen Kurtulmuş, “İlkbahar, sonbahar ve kış yağışlarındaki ileri ve geri kayma iklim değişiklikleriyle açıklanabilir. İklim değişikliği hidrolojik ve çevrim, su kaynakları ile onların bölgesel ve yerel yönetimi ve dağıtımı üzerine gün geçtikçe daha fazla etki eder hale gelmektedir.” dedi. Kurtulmuş, su yönetiminde risklerin en aza indirilmesi ve değişen taleplere uyumu esas alınması gerektiğinin önemine de dikkat çekti. Son olarak Kurtulmuş, toprak üzerinde gerçekleşen buharlaşmanın, sığ zemin suyundan toprakta depolanan nemin tarım için hayati önem taşıdığını kaydederek, “Toprak nem özellikleri sadece iklim değişimi oranları ile değil toprak özellikleri ile değişir. Toprağın su tutma kapasitesi toprak nem açıklığında mümkün değişmeleri etkileyecektir. Teknoloji sulama sektörüne çok seçenekler sunmaktadır.” şeklinde konuştu.

BASINÇLI SULAMA SİSTEMLERİNDE ÜLKEMİZ GEÇ KALDI

Ziraat Mühendisi Çağrı Çelik de Türkiye’deki sulama istatistikleri hakkında bilgi verirken; suyu fazla harcandığının bu yüzden de sulama sistemlerinin önemli olduğunu söyledi. Çelik konuyla ilgili olarak şu istatistikleri verdi: “Türkiye’de 112 milyar m3 su potansiyeli var. Biz bunun 44 milyar m3’ünü kullanabiliyoruz. 5 milyar m3’ü içme suyu, 7 milyar m3’ü sanayi ve 32 milyar m3’ü de tarım sektöründe kullanılabiliyor. Türkiye’de 28 milyon hektar tarım arazisi var. Bunun 13,5 milyon hektarı ekonomik olarak sulanabilir tarım arazisi ve şu anda hedeflenen 8 milyon hektar kadardır. Bizim şu an sulayabildiğimiz 6 milyon hektar tarım arazisidir. Suyu fazla harcıyoruz çünkü basınçlı sulama sistemlerinde ülkemizin geç kaldığını söyleyebiliriz.  Sulama randımanı çok düşük. Türkiye’nin sulama randıman ortalaması % 45 civarında. Yağmurlama, damla ve toprak altı sulama sistemleriyle sulama randımanını artırabiliriz. Yağmurlama sulama sistemlerinde % 80,  Damla sulamada % 90-95 iken; Toprak altı sulama sistemlerinde ise % 99 hatta % 100 diyebiliriz. Çünkü direkt toprağa verdiğimiz için buharlaşmadan da bir kayıp olmuyor ve bitki kök bölgesinde su bulunmaktadır.”

SON GÜN 28 ŞUBAT

Son olarak basınçlı sulama sistemlerine hibelerin olduğunu hatırlatan Çelik, 1 Ocak 2018 tarihi ile 28 Şubat 2018 tarihleri arasında % 50 oranında Kırsal Kalkınma Hibelerine hazırlayacakları ücretsiz projeler ile çiftçilerin Ziraat Bankalarına ve Tarım Kredi Kooperatiflerine başvurabilecekleri bilgisini verdi.