Bölgemizde etkili olan son yağışlarda, 10 bin dönüm çeltik ve ayçiçeği zarar gördü

TARSİM (Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi) Bölge Ekspertizi Ahmet Tavşankoru, dün yaptığı açıklamada, bölgemizde etkili olan son yağışlar nedeniyle birçok yerde su baskınları meydana geldiğini bu nedenle TARSİM’in öneminin bir kez daha ortaya çıktığını kaydetti.

 

HASAR İHBARLARI GELMEYE BAŞLADI

İpsala’nın Turpçular, Sarpdere, Sultanköy’de ekili çeltik ve ayçiçeği tarlalarının su altında kaldığını belirten Tavşankoru, “Sigortası olanlar hasar ihbarlarını gönderiyor. İhbarlar tamamlandığında hasar tespitleri için eksperler görevlendirilecek ve hasar tespitleri yapılacak. Toplamda 10 bin dönüme yakın bir saha sel ve su baskınına maruz kaldı. TARSİM’in önemi yine görüldü. 1 ay önce de Trakya’da dolu olmuştu. Yaklaşık 15 bin poliçeyi bölge eksperleri 12 gün içerisinde tespit etti.” dedi.

RİSK DEVAM EDİYOR

TARSİM’in bu gibi kötü günler için yaptırıldığını ifade eden Ahmet Tavşankoru, şunları söyledi: “TARSİM poliçesindeki sigortalar; dolu, fırtına, sel-su baskını, deprem, heyelan ve yangın. Bunlar standart olarak teminat altında. Poliçenin %50’sini devlet %50’sini çiftçi karşılıyor. Ödeme ise harman sonunda yapılıyor. Bölgemizde çeltik ve ayçiçeği hala risk altında. Bu yıl da riskli bir yıl. Yazlık ürünlerimizin hasatları Eylül ayında başlayacak. Zaten bu iki üründe de ekimler geç yapıldı. Hasat zamanında olumsuz bir durum olması halinde ürünler teminat altında olacak. Bu yüzden çiftçilerimiz sigortalarını yaptırabilir. Sigorta yapıldıktan 7 gün sonra teminat başlıyor. Bu konuya dikkat edilmesi gerekiyor. Bugün sigorta yaptırdıktan sonra yarın teminat başlamıyor. Bu yüzden üretici bir an önce sigortasını yaptırmalı.”