Tekcan Tarım İşletmesi tarafından düzenlenen “Tarla Günü”  dün yapıldı.

Keşan-Edirne Karayolu’nun 2’nci kilometresindeki Tekcan Çiftliği’nde gerçekleştirilen ve tohumluk üretim tarlaları ile yeni buğday, arpa ve yulaf çeşitlerinin tanıtıldığı etkinlik saat 11.00 sıralarında başladı.

Etkinliğe; Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Edirne İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan Sarı, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Necmi Başar, Keşan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Gökhan Kıyım, Keşan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şen, Keşan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Yörük, Toprak Mahsulleri Ofisi Keşan Ajans Müdürü Ali Gücüyeter, Tarım Kredi Kooperatifi Yetkilisi Ziraat Mühendisi Murat Akar, banka müdürleri, iş adamları ve diğer ilgililer katıldı.

Program, Tekcan Tarım Müdürü Kadirhan Tekcan’ın Tekcan Tarım Buğday Bölge Verim Denemesi ürünlerinin tanıtımıyla başladı. Daha sonra yeni tesis gezildi. Son olarak da tesisin açılışı gerçekleştirildi. Açılış kurdelesinin kesilmesinden önce çeşitli konuşmalar yapıldı.

BAŞAR: ÖZEL SEKTÖR, SERTİFİKALI TOHUMCULUKTA ÖNCELERİ ÇEKİNGENDİ

İlk olarak söz alan Necmi Başar, tesisin hayırlı olmasını dileyerek şunları söyledi: “Tekcan Tarım bu işe başlarken öncelikle yerel bazdaki firmalara tohum üretti. Ardından sertifikalı tohumculuğa girdi ve nihayet bizim gibi araştırma kuruluşu olarak geliştirme faaliyetlerine başlayacak. Özel sektör, sertifikalı tohumculuğa girerken önceleri çekingen idi. Ancak son yıllarda sertifikalı tohumculuk teşvik edilmeye başlanınca kalite arttı. Bu sayede devletin üzerinde bir yük olan tohumculuk, özel sektörün de deveye girmesiyle daha da gelişti.”

SARI: EDİRNE’DE SERTİFİKALI TOHUM KULLANIM ORANI %10-15 

Daha sonra söz alan Orhan Sarı başarılı girişimiyle, ilçeye böylesine güzel bir tesis kazandıran Tekcan Tarım’ı tebrik ettikten sonra, şöyle dedi: “Edirne’de göreve başlamadan önce Çorum’da Tekcan Tarım’ın adını duymuştum. Ama bu girişim de yetmez, daha ileriye gitmemiz lazım. Edirne’de sertifikalı tohum kullanım oranı %10-15. Bu da beni çok üzüyor. Bakanlık, sertifikalı tohuma destekleme veriyor. Edirne Tarım İl Müdürlüğü olarak bundan sonraki çalışmalarımız, sertifikalı tohumculuğu en ücra tarlaya kadar yaymak olacak.”

DINKIRCI: ARTIK ÜRETİMDE HER ÜRÜNÜN SERTİFİKASI OLUP OLMADIĞI SORULUYOR    

Son olarak konuşan Bekir Dınkırcı, “Neyi yapacaksanız yapın. Artık bilimsel ve profesyonel olarak yapın!” diyerek sözlerine başladı. Tarımda hedefin yurt içi üretimi üst seviyelere çekmek ve buna paralel olarak da özellikle ihracatı yakalamak olduğunun altını çizen Dınkırcı, şunları söyledi: “Bu tesis yeterli değil. Çünkü kullanılan sertifikalı tohum miktarı çok az. Artık üretimde her ürünün sertifikası olup olmadığı soruluyor. Biz bu sertifikayı hem tarımda hem de hayvancılıkta yaygınlaştırmalıyız. Çünkü bölge tarım ve hayvancılık bölgesi. Bölgemiz; tarım, hayvancılık, turizm ve ticaret olmak üzere dört eksene oturtulmuş. İki saat ötede bir dünya kenti (İstanbul) var. Yarım saat ötemizde Avrupa Birliği sınırları başlıyor. Biz ilk olarak ölçek sorununu çözmek zorundayız. Üretimi ve işletmeleri en uygun ölçeğe taşımak zorundayız. Bunu yaparsak, sertifikalı tohum kullanma oranları da kendiliğinden artacak. Dünyada sertifikalı tohum üretilecek pek çok alan var. Edirne’nin ve Trakya’nın muazzam bir arazi varlığı bulunuyor. Bize düşen ise toprak tahlil oranlarını artırmak ve tarım sigortasını yaygınlaştırmak zorundayız.”

TESİS HİZMETE AÇILDI

Konuşmaların ardından, tesisin açılış kurdelesi Kaymakam Dınkırcı ve katılımcılar tarafından kesildi. Tesisin gezilmesinin ardından, katılımcılara, etli pilav ayran ve lokum ikram edildi.