Keşan TB (Ticaret Borsası), yaptığı önemli teknolojik yenilikler ile üreticilere daha iyi ve daha geniş yelpazede hizmet verecek konuma gelirken, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, tarımsal üretimde verimliği ve kaliteyi artırmak amacıyla 2017 yılı üretim sezonundan itibaren toprak analizi destekleme uygulamasında yapacağı yenilik için hazırlığını da tamamladı.

Keşan TB'nin yenilikleri ile ilgili olarak bilgiler veren Keşan TB Toprak Tahlil Laboratuarı Sorumlusu Ziraat Mühendisi Tezcan Aktaş Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan açıklama ile tarımsal üretimde verimliği ve kaliteyi artırmak amacıyla 2017 yılı üretim sezonundan itibaren toprak analizi destekleme uygulamasına farklı bir model ile yeniden başlanılacağının duyurulduğunu belirterek, sözlerine “Bu yeni modelde toprak analizleri için gerekli olan numunelerin; Tohum tarlaya düşmeden, ekimden önce, 50 dekar ve üzeri parsellerden, koordinat belirleyen "Data Logger" cihazıyla, bakanlığın yetkilendirildiği laboratuarların teknik elemanlarınca alınacağını söyledi. Aktaş, Bakanlığın bu açıklamasının ardından, Keşan TB olarak, bahse konu uygulamanın henüz başlamamasına rağmen, tüm hazırlıkları tamamladıklarını söyledi.

Aktaş: "Artık Bakanlıktan gelecek resmi yazıyı bekliyoruz", dedi.

Keşan TB olarak, üreticinin ayağına giderek toprak tahlili almak için araç ve koordinat belirleyen bir GPS cihazı aldıklarını belirten Tezcan Aktaş, "Alınan numunenin o tarlaya ait olduğunu göstermek için GPS cihazı ile numune alacağız. Artık Bakanlıktan gelecek resmi yazıyı bekliyoruz. Bakanlık, toprak tahlili için doğru numune alınması ve dolayısıyla verimliliği arttırmak amacıyla bu uygulamaya başlayacak." diye konuştu. Daha sonra söz alan

Keşan TB Ürün Laboratuarı Sorumlusu Laborant Özlem Ulusoy: "Artık ceviz ve badem içinin nem ve hektolitresini ölçebileceğiz"

Yeniliklerine bununla da kalmayan Keşan TB, nem hektolitre cihazını da yenileyerek, bu cihazda yapılan analiz yelpazesini de arttırmış oldu. Yenilenen cihaz ve zenginleşen tahlil yelpazesi ile ilgili bilgiyi ise Keşan TB Ürün Laboratuarı Sorumlusu Laborant Özlem Ulusoy, verdi. Yenilenen cihaz ile artık bölgede yaygın olan ceviz ve badem içinin nem ile hektolitresine baktıklarını ifade eden Ulusoy, sözlerine "Yenilenen bu cihaz ile daha önce yaptığımız buğday, ayçiçek, çeltik ürünlerinin yanı sıra ceviz ve badem içi, kanola, mısır, yulaf, bezelye çavdar, tritikale, arpa, keten tohumu, mercimek ürünlerinin nem ve hektolitrelerine bakabileceğiz. Ayrıca, Keşan Ticaret Borsası olarak aldığımız cihaza, ceviz ve badem içi için kalibrasyon ekledik." şeklinde konuştu.