Buğday alımına 21 Haziran 2013 Cuma günü başlayan TMO Keşan Ajans Amirliğinde, dün itibarı ile alımın 2000 tona ulaştığı öğrenildi.

Geçen yıl alımların 21 bin095 tonu Keşan’dan, 3900 tonu Enez’den yapılmıştı.

Bu yıl Eylül ayına kadar süreceği tahmin edilen alımların 25 bin ton civarında olması bekleniyor.

Yetkililer, alımların yeni başladığını ve hızlanarak devam edeceğini dile getirdi.

ÇİFTÇİ ELİNDEN GELENİ YAPIYOR

Çiftçi Erkan Çankaya, bu yıl çok sert yağmurlar yağdığını belirterek, yağmurların buğdayın randımanını düşürdüğünü söyledi.

Alım fiyatının 0,72 TL olarak açıklandığını belirten Çankaya, sözlerine şöyle devam etti: “Ama bu kayıptan dolayı 0,10 TL aşağı alım olacakmış. Böyle bir durum varsa çok yanlış. Çünkü yağmurlar olduysa bunu sadece biz değil, herkes paylaşmalı. 0,72 TL taban açıklanmışsa 0,72 TL olarak alımlar devam etmeli. Çünkü çiftçi bütün hizmetini yapıyor. Tarlaların bakımını yapıyor. Ama yağışlardan dolayı bir randıman düşüşü varsa bunun külfetini çiftçinin karşılaması doğru değil. Bu nedenle çiftçiler şikâyetçi. Toprak Mahsullerinin alımından bu anlamda memnun değiliz. Çünkü 0,68 liralara buğday verdik. Bu sene 0,62 liralara alınması doğru değil. Mazot yükseldi. Gübre yükseldi. Alım yapılırken bunlara dikkat edilmesi lazım.”

Diğer bir çiftçi Salih Karaca, alımlar yeni başladığı için neyin nasıl olduğunu bilmediğini ve piyasadaki söylentilere fazla kulak vermediklerini belirtti.

Karaca, Bu seneki yağmurların bizi etkilediği kesin. Şu ortamda sağlıklı bir bilgimiz yok. Ama 1 ay sonra neyin ne olduğunu daha iyi anlarız.” dedi.