Keşan Ziraat Odası Ziraat Danışmanı Tolga Çaçur, dün yaptığı açıklamada, buğdayda görülen sarı pas hastalığına dikkat çekti.

 VERİMİ VE KALİTEYİ DÜŞÜRÜYOR

Bölgede yaptıkları kontrollerde sarı pas hastalığının buğdaylara bulaştığını tespit ettiklerini belirten Çaçur, “Sarı Pas hastalığı, buğdaylarda görülen en tehlikeli hastalık konumunda. Yapraklara bulaşan bu hastalık; bitkinin fotosentez yapmasını engelleyip, verim ve kalitede ciddi düşüşe neden olmaktadır. Sarı Pas, kış aylarını yabancı otlarda, çalılıklarda, ağaçlarda geçirdikten sonra hava sıcaklığının yükselmesi ve yağışlı gitmesi ile beraber hububata sıçrar ve zarar verir. Hububata geçtikten itibaren yağmurların devam etmesi ve rüzgar ile beraber sınır boylarından tarlanın iç kesimlerine, hatta kilometrelerce öteye kadar yayılabilir.” dedi.

 ERKEN ÖNLEM ALINMALI

Hastalık görüldükten itibaren hemen ilaçlama yapılmaması halinde ise hastalığın kısa süre içinde tüm tarlada bütün bitki yapraklarını saracağını ifade eden Tolga Çaçur, şunları kaydetti: “Bundan dolayı ciddi derecede kayba neden olur. Bu kayıp %50’erin üzerine çıkabilir. Ne kadar erken önlem alınırsa zararı o kadar az olacaktır.”

KESİNLİKLE İLAÇLAMA YAPILMALI

Açıklamasının sonunda çiftçilerin hastalığı nasıl tanıyabileceği konusunda bilgi veren Çaçur, sözlerini şöyle tamamladı: “Yaprakların üzerinde sarı-turuncu renkte, yaprağı sıyırdığınız zaman elinizde aynı renkte toz bıraktığında diyebiliriz ki bu sarı pastır. Ve tespit edildiği andan itibaren kesinlikle ilaçlama yapılmalıdır. Son olarak; kullanacağınız ilaçların kalitesi, koruyucu-tedavi edici özelliği içerdiği etken maddeye göre değişebilir. Eğer etkisi kısa süren ilaçlardan kullanacaksanız ileride duruma göre hastalık tekrar eder ise tekrar ilaçlama yapılması gerekebilir. Ola ki tarlaya hastalık bulaşmış ve hasada kadar hiç ilaçlama yapılmamış ise kaybedeceğiniz ürün maliyeti, ilacın ve harcayacağınız mazotun maliyetini kat kat aşar.”