Keşan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şen, bazı tarım uzmanlarının, “üreticilerin bilinçli tarım yapması lazım” şeklindeki açıklamalarının gerçekçi olmadığını savunarak, çiftçinin modern tarım yaptığını söyledi. Şen, “Kitaptan okuyarak da, üretici olunmuyor. Önemli olan teori değil, sahaya inilmesidir.” dedi.

“ÜRETİCİLERİMİZ, BİLİNÇLİ  TARIM YAPIYOR”

Bölgedeki üreticinin tarımı bilinçli bir şekilde yaptığının altını çizen Şen, tarımın iklim şartlarına bağlı olduğunun altını çizerek şunları söyledi: “Üreticilerimiz, tarım işini bilerek yapmakta. Tarımda en önemli konu iklimdir. İklim ekilen ürüne uygunsa güzel verim alınır, değilse de üretici iyi bir verim alması mümkün değildir. Tarımı çok iyi bildiğini ifade edenlere ben, ekim yapabileceği bir arazi vereceğim ve gelsin gerekli ekimleri yapsın. Verimlilik anlamında üreticilerimizden daha iyi yapacağını düşünmüyorum. İklim şartlarının yanısıra; arazi yapısının da iyi olması lazım. Örnek vermek gerekirse, Çobançeşme’de rüzgardan dolayı bazı ayçiçekleri olumsuz etkilendi. Ama yine Çobançeşme’de 250 metre uzaklıktaki başka bir arazide ayçiçekleri çok iyi durumda. Dolayısıyla, burada her şey iklim ve arazi durumuna göre değişkenlik göstermektedir.”

“ÖNEMLİ OLAN, BİTKİNİN İSTEDİĞİNİ TOPRAĞA VEREBİLMEK”

Hasan Şen, iklim şartlarının yanısıra, toprağa, bitkinin istediği şeyleri verebilmek olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Üretici, arazisine gübre atmadıysa ve gerekli çalışmaları yapmadıysa, verim alması mümkün değildir. Üretici ektiği ürüne gerekli hizmetini verdiyse, doğal olarak karşılığını da alacaktır. Bilinçli bilinçsiz tarım yapılıyor demek doğru bir söylem değildir. Burada önemli olan iklim şartlarıdır. Ülkemizde tarım modern şartlarda yapılıyor.”

“ÖNEMLİ OLAN TEORİ DEĞİL, SAHAYA İNMEK!”

Tarımın babadan ya da dededen görme yöntemlerden ziyade, daha modern şekilde yapıldığını vurgulayan Şen, sözlerini şöyle tamamladı: “Bugün üretim yapacak insanlar için tarım danışmaları var ve onlar üreticiyi doğru şekilde yönlendirmeye çalışmaktadır. Üretici tarımı artık kara sabanla yapmıyor. Kitaptan okuyarak da, üretici olunmuyor. Önemli olan teori değil, sahaya inilmesidir.”