Çeribaşı’nda kiraz üretimi yapan Eski Enez Ziraat Odası Başkanı Ahmet Karaca, bu yılın kiraz üreticisi açısından bol ve kaliteli üretim yılı olduğunu ancak ihracat ve Pazar bulmada çok büyük sıkıntı çektiklerini söyledi.

ÜRÜN DALINDA BEKLİYOR

Hasadın başladığını ancak üreticinin istediği yönde bir hasat sezonunu olmadığını belirten Karaca, “Ürünümüzü yurt dışına ihraç ediyoruz. Ancak 2 akşam önce 1 kamyon malımız geri döndü. Fiyatlarımız dip yaptı. Yaklaşık olarak 300 ton ürün dalında bekliyor. Yağmurlar bahane edilerek ürünümüzün fiyatı düşürülmek isteniyor ancak buna müsaade etmek istemiyoruz. Yetiştirdiğimiz kiraz İstanbul’da 13-14 TL’den satılıyor. Ama şuanda verilmek istenen fiyat maliyetini bile kurtarmıyor, bu nedenle ürün toplamıyoruz. Sıkıntılı bir dönem yaşıyoruz.. Bu kiraz dalında kaldığı zaman önümüzdeki yıl için de zararlı oluyor.” dedi.

İHRACAT MALI ÜRETİYORUZ AMA…

Türkiye’de tarım politikalarının yeninden gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyen Karaca, şunları söyledi: “İhracat malı üretiyoruz. Kullandığımız ilaçların insan sağlığına zararı yoktur. Çeribaşı köyü isim olarak markalaşmaya gidiyor. Cumhuriyet tarihinde ilk kez kiraz ihraç eden bir yere bugüne kadar hiçbir devlet yetkilisi ziyaret etmedi. Herkes koltuk kavgası derdinde. Köylerdeki tarım danışmaları ne iş yapıyor? Devlet kadrolarında yer alan ziraat mühendisleri ne yapıyor? Kamu üreticinin yanında olmadı. Devlete kar sağlıyor ancak destek göremiyoruz. Bu insanları ayçiçeği, buğday üretmeye mahkûm mu etmek istiyorlar?”