“IPARD uygulanırsa hem bölge hem devlet kazanır”

Uzman Tarım Danışmanı Lütfü Açar, dün yaptığı açıklamada, IPARD (Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı) ve kırsal kalkınma desteklemeleri ile ilgili değerlendirmede bulundu. 
Lütfü Açar, Türkiye’de tarımsal yapı ve işletmelerin farklı projeler oluşturularak desteklendiğine dikkat çekerek, “Bunlar, kırsal kalkınma ve IPARD denilen dış kaynaklı projelerdir. Trakya’da, IPARD projeleri hiç uygulanmadı. Fakat kırsal kalkınma projeleri de, işletme ve üretim tesisleri anlamında uygulanırken; hayvancılık işletmeleri anlamında pek fazla uygulanma fırsatı bulunmadı. Yaklaşık 2-3 yıl önce, küçükbaş hayvancılık projeleri bunlara dahil edildi. Akabinde büyükbaş hayvancılık projeleri de bunlara dahil edilerek, devam ettirildi. Ancak, uygulama anlamında herhangi bir tebliğ yayımlanmayınca, kırsal kalkınma projesi de, pasifize edilmiş durumda devam ediyor. Kırsal kalkınma projelerinde yatırımcı, inşaat anlamında yapabileceği bir inşaat yatırımının yüzde 50’sini hibe olarak alıyor.” dedi.
TRAKYA’DA UYGULANMIYOR
IPARD projelerinde hibe desteklerinin yüzde 75 seviyelerinde olduğunu aktaran Açar, şöyle konuştu: “IPARD’ların yatırım anlamındaki avantajı kırsal kalkınmaya göre biraz daha fazla. IPARD’larda, makine, inşaat ve hayvan alımlarına kadar yüzde 75 oranında destekleme sunuyor. Proje hedefler doğrultusunda ilerlerse, bölgemizdeki hayvancılık üretimlerine destek verebilir ve Trakya’ya da, hayvancılık konusunda rahat bir nefes aldırabilir. Bu proje ülkemizde birçok yerde uygulanırken, maalesef Trakya bazında daha uygulanmadı.”
PROJELER UYGULANIRSA BÖLGE VE DEVLET KAZANIR
Lütfü Açar, IPARD ve kırsal kalkınma projelerinin doğru şekilde uygulanması halinde bölge hayvancılığına ciddi destek sağlayacağını ifade ederek, “Gerek büyükbaş gerekse küçükbaş hayvancılıkta, Anadolu’nun üretim merkezi konumuna gelebiliriz. Fakat IPARD’ların da bölgemizde uygulamasıyla birlikte ciddi bir ilerleme yaşayacağımıza inanıyorum. Yazılanlara bakıldığında, bu projelerin uygulanacağı dile getirilmesine rağmen, bugüne kadar uygulandığını hiç görmedik. Projelere dahil ettiler ancak, pasifize edildik. Bunu da, bu ülkenin karar mercilerinin düşündükleri bir şeyler vardır. Projeler bugüne kadar Trakya’ya uğramadı, uğrarsa da, bölge ve devlet de kazanır. Bu konuda tebliğ yayımlanmadığı için yatırım da yok, başvuru da yapılmadı.” diye konuştu.