Açıklanan yem bitkisi tohum desteklemeleri hayal kırıklığı yarattı

Keşan’dan talep edilen 30 ton tohuma karşılık Edirne’den bin 400 kilogram geldi

 

Çayır  Mera Yem Bitkileri ve Hayvancılığı Geliştirme Projesi kapsamında Keşan’da da yem bitkileri ekilişlerinin arttırılması amacıyla % 50 çiftçi katkısı, % 50 Proje katkısı olacak şekilde sertifikalı macar fiği ve sertifikalı yem bezelyesi tohumluğu için yapılan başvuruların büyük bir çoğunluğunun değerlendirmeye alınmadığı, Keşan’da gerekli evrakları tamamlayarak zamanında talepte bulunan 100’u aşkın çiftçiden sadece 20 tanesine o da istedikleri miktarın çok altında tohumluk verileceği öğrenildi.

30 TON İSTEDİK AMA 1,5 TON BİLE GELMEMİŞ

Konuyla ilgili olarak bilgi veren ve yem bitkisi ektiklerini belirten çiftçiler, Keşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü elemanlarının kendilerine tebligatta bulunduklarını ve bu nedenle büyük bir hayal kırıklığı yaşadıklarını söyledi.  Devletin yem bitkisi ekilişlerinin arttırılması için destekleme yapacağını açıklamasından son derece memnun olduklarını ve bu nedenle gerekli evrakları tamamlayarak başvurularını yaptıklarını belirten çiftçiler: “ Bildiğimiz kadarıyla Keşan’dan 130’u aşkın dosya Edirne’ye gönderilmiş. Bu çiftçilerin talepte bulundukları toplam yem bitkisi tohumu ihtiyacı 30 ton kadardı. Ancak bugün tebligatlar başladı ve öğrendiğimiz kadarıyla yapılan başvurunun çok az bir kısmı kabul edilmiş ve ilçemize talebin çok altında tohum gönderilmiş. Çiftçinin içinde bulunduğu durum zaten ortadayken umutlandığımız bazı şeylerde boş çıkınca yetkililere olan güvenimiz her geçen gün azalıyor” şeklinde konuştu.

MACAR FİĞİ PİYASANIN İKİ KATI FİYATA

Çiftçiler ayrıca tebligat sırasında karşılaştıkları bir konuya da dikkat çekerek, “Macar fiği tohumunun fiyatı 6.5 lira olarak yazılmış. Bu tohum piyasada 3-3.5  liraya satılıyor. Koskoca Edirne il müdürlüğü bu malı nasıl 6.5 lira bedel biçiyor anlamış değiliz” dediler.