AYŞİN SEÇİL GEZER

Üreticilerin ayçiçeği yerlerini hazırladığı ifade eden Yetim, şunları söyledi: “Yağışların çok fazla olması nedeniyle, bazı yerlerde çok fazla otlar oluştu. Ancak yağışların daha sonra olmaması nedeniyle toprakta belli bir sertleşme oldu. Bundan ötürü de üretici olarak zorlu bir süreçten geçiyoruz. Tarlaya birkaç defa girilmesi gerekiyor ancak bu fazla mazot harcama anlamına geliyor. Trakya üreticisi olarak her şeye rağmen üretmeye devam ediyoruz. Köylerde yaşayan insanlarımız mutlu ve umutlu değil. Girdi fiyatlarının sürekli artması nedeniyle üreticilerimiz kara kara düşünüyor.”

EKİM YAPTIĞIMIZ ÜRÜNÜ NE KADARA SATACAĞIZ BELLİ DEĞİL

Mehmet Ali Yetim sözlerini şöyle sürdürdü: “Ayçiçeği ekimlerini yapıyoruz ancak dönümüne 30 TL mazot yakıyoruz. Diğer masraflarda eklendiği zaman maliyet otomatik olarak artıyor. Üretici olarak, ekim yaptığımızda ürünü ne kadara satacağız belli değil. Geçen sene bu dönemde mazot fiyatı 4,20 lira ile 4,40 lira arasındayken, şu andaki fiyat 5,60 lira seviyelerindedir. Köylere mazot tankerleri geliyor ve veresiye vermemiş olsalar, üretici mazot almakta çok zorlanacaktır. Ayrıca gübrede yüzde 30 seviyelerinde bir artış söz konusu. Gübre fiyatlarında 250 lira seviyesinde zam geldi. Bunun haricinde, ÖTV zammı da yapıldı. Dolayısıyla gübre fiyatları, bin 600 lira seviyelerine kadar çıkıyor.”

TANE ALAMAYACAĞIMIZ YERLERİMİZ VAR

Buğday üretimi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Yetim, “Yağışlar olmadığından ötürü buğdaylar kötü durumda. Hatta biçilemeyecek yerlerimiz dahi bulunmaktadır. Tane alamayacağımız yerlerimiz bile var. Eğer yağış olmazsa, dönümünden 250-300 kilogram ancak ürün alabiliriz. Hatta bazı yerlerde 100 kilograma kadar düşebilir. Geçen yıl 500 ya da 700 kilograma kadar buğday alımı yapılırdı. Ton başına fiyatı ise 900 lira seviyesindeydi. Her şeye yüzde 30, yüzde 40 zam gelirken, üreticinin ürünü yüzde 10 artırım yapılması dile getiriliyor. Üretici kazanmadan bölge insanı da kazanamaz.” şeklinde konuştu.

ÜRETİCİLERİMİZİN SANDIKTA KARARINI VERECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM

Mehmet Ali Yetim sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye’deki tarım politikası değişmediği ve üretime destek verilmediği sürece bu insanlarımızı boğaz tokluğuna çalıştırarak eziyorlar. Eğer ürünlerde fiyatlar düşük seviyede olursa köylerden şehre göç artar. Köye döndürme adına projeler yapılıyor ancak para kazanmadıktan sonra dönüşler olmaz. Allah herkesin yardımcısı olsun. Üreticilerimizin sandıkta kararını vereceğini düşünüyorum.”