GİZEM GÖRÜR

14 KÖYÜMÜZDE, AKILLI SU SAYACINA GEÇİLİYOR

Keşan’da bazı köylerde akıllı saat uygulamasına geçildiğinin altını çizerek açıklamasına başlayan Yetim, “Keşan Köylere Hizmet Götürme Birliği’ne bağlı 14 köyümüzde, akıllı su sayacına geçiliyor. Bazı köylerimizde bu çalışma tamamlanırken; bazı köylerimizde çalışma bitmek üzere. Hem ücretin tahsilatı hem de daha sağlıklı hizmet verebilme adına akıllı su sayacına geçilmesinin iyi olacağını düşünüyoruz. Örnek vermek gerekirse; patlak ya da diğer hizmetlerde yaşanabilecek olumsuz bir durum karşısında anında müdahalede bulunabiliyoruz. Böylece, köylerimizde su sıkıntısı yaşanmamış oluyor. Diğer köylerimizin de, akıllı su sayacı uygulamasına geçmelerini diliyorum.” dedi.

AKILLI SU SAYACINA GEÇİŞLER, KULLANICILAR AÇISINDAN SON DERECE İYİ OLACAKTIR

Akıllı su sayacına geçilmesinin artıları hakkında da, görüşlerini aktaran Mehmet Ali Yetim, sözlerine şöyle devam etti: “Akıllı su sayacına geçilmesiyle birlikte, muhtarlarımızın çöp toplama ücreti konusunda da, herhangi bir sıkıntı yaşanmamış olacak. Köylerimizde çöp toplama işi başladı ve bu hane başı 5 lira olarak, belirlenmişti. Bunu da, su ücretine yansıtıyoruz. Böylece çöp toplama ücreti konusunda da, herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor. En azından muhtarlarımız, bunda da, daha rahat ücretleri toplamış olacaklar. Uygulamaya 3-4 ay önce geçildi ve saatlerin ihaleleri yapılarak, kısa süre içerisinde köylerimize takılacak. Kısacası, akıllı su sayacına geçişler, kullanıcılar açısından son derece iyi olacaktır.”

FİYAT KONUSUNDA ÇOK FAZLA UMUTLU DEĞİLİM

Buğdaydaki fiyat politikası hakkında değerlendirmelerde bulunan Yetim sözlerine şöyle devam etti:“İnsanların beklentisi, enflasyona göredir. Enflasyon şuanda, yüzde 11-12 olarak gösteriliyor ama bu oran daha fazla olduğuna inanıyorum. Buğdayda, geçen yıl ton başına 930-950 lira arasında satılırken; bu yıl da benzer bir durumun yaşanacağını düşünüyorum. Fiyat konusunda çok fazla umutlu değilim. Keşan’daki TMO müdürümüz çok çalışkan biri ve alımlar konusunda kendisinden bilgi alacağız. Ama yukarıdan gelecek emirler ne doğrultuda olacak bilemiyoruz. Buğday fiyatlarının en az, ton başına bin 200 liradan aşağıya olmaması gerektiğini düşünüyorum.”

DEVLETİN ÜRETEN ÇİFTÇİYE SAHİP ÇIKMASI GEREKİYOR

TMO’nun bu yıl buğdayda alım yapıp yapmayacağı konusunda duyum aldığına vurgu yapan Mehmet Ali Yetim sözlerine şöyle devam etti: Buğdayda, tüccarın çok fazla fiyat düşürmesi durumunda TMO’nun alıma geçeceği dile getiriliyor. Böyle bir uygulama olması durumunda, çiftçi daha kötü duruma düşer ve borcunu ödeyemez hale gelir. Ayrıca, kriterin ne olacağı konusunda da, belirsizlik söz konusudur. Fiyat ne kadara düşerse, müdahalede bulunacağı konusunda da, sıkıntılar var. Devletin üreten çiftçiye destek çıkması gerekiyor.”

TMO, ÇİFTÇİNİN KARA GÜN DOSTUDUR DENİYOR

“TMO, buğday alımları konusunda müdahalede bulunulmazsa ne olacak?” şeklindeki soruya da cevap veren Yetim, şunları söyledi: “TMO, müdahalede bulunmazsa ve çiftçi, tüccarın eline bırakılırsa, fiyatlar çok fazla düşer. Fiyatın bin 200 lira seviyesinde olmasını istiyoruz ancak, tüccarın eline bırakılırsa, 850-900 lira arasında çiftçiden alınmış olacak. TMO, çiftçinin kara gün dostudur deniyor ancak, ‘kara gün’ü kaldırarak, sadece dostu olarak kaldı. Ne kadar dost olduğunu da, önümüzdeki günlerde hep birlikte göreceğiz. Çiftçinin elinden ürününü düşük fiyata almaya kalkarsanız, insanları üretimden uzaklaştırmış oluruz.”

ÇİFTÇİ, EKECEĞİ ÜRÜNÜN FİYATINI EN AZ 1 YIL ÖNCE BİLMELİ

Son olarak, Mehmet Ali Yetim, “Çiftçi, ekeceği ürünün fiyatını en az 1 yıl önce bilmeli. Herkes de, ona göre gerekli çalışmasını yapar ve ne kadar kazanacağını bilmiş olur. Ancak, şuanda herkes karamsar durumdadır. Bundan ötürü de, bakanlığın buğday konusunda daha hassas olmasını istiyoruz. Keşan Ziraat Odası’nın da, bakanlıkla yaşanan durumla ilgili nasıl bir çalışma yürüttüklerini merak ediyorum. Çiftçi için ilgili makamlardan ne istiyorlar? Keşan Ziraat Odası’nın çiftçinin yanında olduğunu göstermesi gerekiyor.” diyerek açıklamasını sonlandırdı.