MURAT ARKAN

Keşan Ziraat Odası Başkanı Rıfat Mangır, dün yaptığı açıklamada, daha önce Trakya Birlik tarafından açıklanan 75 TL/TON karşılığı ayçiçeği fark ödemesinin bir önceki yıl belirlenen 130 TL/TON fiyat farkından bile çok altında olduğunu kaydederek “210 TL fiyat farkı ödemesinin bir an önce karşılanmasını talep ediyoruz” dedi.

Saat 14.00’te Keşan Ziraat Odasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Mangır, AK Parti Edirne Milletvekili ve Trakya Birlik Başkanı Rafet Sezen’in “Trakya Birlik olmazsa bölge çiftçisi ayçiçeği ekemez” sözüne cevap vererek Sezen’in başları ayak, ayakları baş yaptığını iddia etti.

BAŞLARI AYAK, AYAKLARI BAŞ YAPMIŞ BULUNMAKTASINIZ

Mangır, basın açıklamasına şu şekilde devam etti: “Geçtiğimiz günlerde yaptığımız basın açıklamamızda 2016 yılı için Trakya Birlik tarafından açıklanan 75TL/TON karşılığı ayçiçeği fark ödemesinin çok düşük olduğunu, bir önceki yıl belirlenmiş olan 130TL/TON fiyatının dahi çok altında olduğunu belirterek yetkililerden çözüm üretmek için gayret sarf edilmesini talep etmiştik. Yine ayını açıklamamızda bugünkü Türkiye iç piyasa fiyatları ve ithalat maliyetleri dikkate alındığında 210TL/TON fark fiyatı açıklanmasının kanaatimizce uygun olacağı ve ancak böyle bir rakamın çiftçilerimizi enflasyona karşı koruyabileceğini belirttik. Bu açıklamamıza karşılık Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Rafet Sezen oldukça talihsiz bir cevap vermiştir. Sayın Sezen, Trakya Birlik olmazsa bölge çiftçisinin ayçiçeği ekemez hale geleceklerini ifade etmiştir. Sayın Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen; Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’ün ifade ettiği üzere köylü milletin efendisidir. 1923 yılında son devletimizin kurulması ile beraber köylü/çiftçi baş; ona hizmet eden kurumlar ayak olmuştur. Oysa açıklamanızda Trakya Birlik olmasa çiftçi ayçiçeği ekemez demek sureti ile başları ayak, ayakları baş yapmış bulunmaktasınız.”

BİR TANE YERLİ HİBRİD AYÇİÇEĞİ TOHUMUNU OLMAMASI HEPİMİZİN AYIBIDIR

Mangır, yazılı basın açıklamasını şu şekilde tamamladı: “Devletimiz petrol ve doğalgaz ürünlerinden sonra en fazla yağlı tohum ürünlerini ithal ekmektedir. 2014 yılı rakamları ile yağlı tohumlar ithalatına 4.5 milyar dolar ödemektedir. Böyle bir ortamda biz olmazsak ayçiçeği üretemezsiniz demek gerçekçi de değildir. Dünya’da Trakya Birlik ile yanı dönemde kurulan çiftçi birlikleri dünya tarım ekonomisine yön veren büyük markalar haline gelmişken Trakya Birliğimizin kendi adına tescilli Türk çiftçisinin kullanabileceği bir tane yerli Hibrid ayçiçeği tohumunu olmaması hepimizin ayıbıdır. Bırakınız dünya tarım devlerini Konya Şeker’in TORKU markası ile büyümesi ve çiftçisine ürettiği hizmeti dahi imrenerek izliyoruz. Yine Sn. Sezen açıklamasında TMO buğday ve çeltik alımı yapmasaydı çiftçi ağır zarar ederdi şeklinde ifade de bulunmuştur. Milyonlarca Türk çiftçisini ilgilendiren bir üründe TMO alım yapmayacaksa TMO niçin vardır. TMO görevini yapmıştır. Aynı şeyi fiyat farkı uygulamasında Trakya Birlikten de bekliyoruz. Yeni Genel Müdürümüz Hakan Çelen ile çalışma ekibi genç arkadaşlarımıza gelecek için biz de güveniyoruz. Talebimiz bu yıl açıklanana fiyat farkının çok düşük olması üzerinedir ve üreticinin hakkı olan 210 TL fiyat farkı ödemesinin bir an önce karşılanmasını talep ediyoruz. Son olarak Trakya Birliğin son yıllarda bölgemizde yaşadığı üye düşüşünün farkındayız. Keşan Ziraat odası olarak Trakya Birlik Kurumunun talebi olması durumunda her türlü katkıyı yapmaya hazır olduğumuzu da saygılarımızla bildiririz.”  

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ