Ziraat Yüksek Mühendisi Uzman Tarım Danışmanı Lütfü Açar, geçen Cumartesi günü yaptığı açıklama ile hububat tarımında yapılan bahar gübrelemesinde dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çekti.

BİLİNÇSİZ DAVRANIŞ ÜRETİMİ DEĞİL MALİYETİ ARTTIRIR

Açıklamasının başında, hububat tarımında da gübre ve gübreleme zamanı ile birlikte kullanılacak çeşit ve miktarın çok önemli olduğunu kaydeden Açar, “Bu itibar ile bu konuda dikkatli olmak gerekmektedir. “çok gübre kullanmak çok verim almak” anlamına gelmediğini de belirterek bu konuda bazı uyarılarda bulunmak isterim. Bu itibar ile üreticilerimiz bazı kuralları bilmeli veya teknik kurum ve de kuruluşlardan konu uzmanlarından faydalanmalıdırlar. Aksi durumda yaptıkları işin maliyetini artırıcı uygulamalarda bulunmuş olurlar” dedi.

ÜRÜNÜNÜZ BOL KAZANCINIZ ÇOK OLSUN

Açar, açıklamasına şöyle devam etti: “Her fırsatta bitkisel üretimde üç devrenin önemli olduğunu ifade etmekteyiz. Bu itibar ile hububat tarımında şu anda ikinci devre uygulamanın başlarındayız. Bu itibar ile bundan sonraki uygulamalarımızın doğruluğu o derece karlılığımıza yansıyacaktır.

Hedeflenen ürün üretim miktarı için; Ekim devresinde atılması gereken fosfor(P) ve potas(K) makro bitki besin elementleri ile Çinko(ZN) gibi mikro bitki besin elementleri bitkinin ihtiyaç duyduğu miktarın tamamı Ekimle birlikte atılması gerektiğinin Azot(N)’un ise takriben 1/3’ü ekim devresinde verilmesi gerekliliğini her fırsatta hatırlatmaktayız.  Bitkilerin kardeşlenmesine müteakip ve de sapa kalkma başlangıç devresinde ise ihtiyaç duyulan Azot’un(N) ikinci dilimi verilmelidir. Kaldı ki bu devre de hava ve çevre şartlarına bağlı olarak genel olarak şubat ayı ortalarından itibaren olan devredir. Bu devrede kullanılacak ÜRE veya AMONYUM SÜLFAT gübresi genel olarak alınması hedeflenen ürün miktarlarına bağlı olarak hesaplanmalıdır. Genel bir fikir oluşması için bu devrede dekara 15-20 Kg ÜRE ve ya 30-35 Kg AMONYUM SÜLFAT gübresi kullanılmalıdır. Bu iki gübre arasındaki tercih genelde toprağın PH’ sı ile ilgilidir. Bu itibar ile ekim öncesi kurallara uygun alınan toprak numunelerinin, teknik donanımı iyi olan ve de güvenilir bir toprak tahlil laboratuarı analiz sonuçlarına göre karar verilmesi en doğrusudur. Analiz sonuçlarına göre; Asit ve Nötr karakterdeki topraklarda ÜRE, bazik karakterdeki topraklarda ise AMONYUM SÜLFAT gübresi kullanılmalıdır. Kardeşlenme dönemine müteakip bitkilerin sapa kalkma dönemleri başlangıcında ise son Azot(N) uygulaması yapılmalıdır. Bu devrede de tavsiye durumuna göre NİTRAT formundaki Azotlu gübreler uygulanarak yapılmaktadır. Bu devre ise genelde mart sonları nisan başlarına tekabül etmektedir. Bu devrede genel olarak 33’lük ve de 26’lık formundaki nitrat gübreleri kullanılmaktadır. Buna karar vermek içinde yine toprak tahlil sonuçlarına göre karar verilmesi en doğrusudur. Bu itibar ile toprak tahlilinin önemi görüldüğü gibi bitkisel üretimin her devresinde karşımıza çıkmaktadır. Bunun için toprak tahlili önemlidir. Uygulanan ve de uygulanacak yaprak gübreleri için ise şunu söyleyebilirim. Yapılacak yeşil aksam analiz sonuçlarına göre ihtiyaç duyulan bitki besin elementlerini karşılayacak şekilde bakanlıktan ruhsat almış yaprak gübrelerinden biri bitkilerin genelde 2/3 devresinde kullanılmalıdır. Ürününüz bol, kazancınız çok olsun”