AYŞİN SEÇİL GEZER

Keşan’da 58 yıldır radyo tamirciliği yapan 77 yaşındaki İlyas Arslan, kaybolan meslekler arasında olan radyo tamirciliğini anlattı.

1959 yılında eğitim alarak bu işe başlayan Arslan, “77 yaşındayım, askerden sonra bu mesleğe başladım. Askerde telsizciydim. Milli Eğitim Bakanlığı’nın mektup ile öğretim sistemi vardı, oradan sertifika aldım. Eğitimini aldım ve ustanın yanında yetiştim. Çırak olarak başlayıp devam ettirdim. Teyp, radyo tamiri yapıyoruz. Eski ses kayıt cihazları da olabiliyor. 58 senede her şey değişti. 30 yıl önceki cihazlar yok artık olsa bile tamirini yapamıyoruz, parçalarını bulamıyoruz. Mecburen eskileri bulunduruyoruz ki yedek parça kullanalım diye. Hala tamire gelenler var; baba yadigârı, dede yadigârı gibi hediye ve hatıra ürünleri geliyor. Ama eskilerde yayın yok. Ankara, İstanbul yayınları yok. Yayıncılık tamamen FM’e geçti. Eski radyolar; orta, uzun ve kısa olarak geçiyorlar. Mesleğin yaşaması için usta yetişmiyor, çırak yok. Var olan ustalar gittikten sonra meslek de biter.” dedi.

ESKİ TEYPLER VAR HALA ÇALIŞIR DURUMDA

Eski cihazların tamirini yaptıklarını ancak parça bulamadıklarını ifade eden Arslan, şöyle devam etti: “Çok eski teypler var hala çalışır durumda. İlk çıkan radyolar var lambalı ama kristali bozulduğu zaman bulamıyoruz. Gramofonların tamirini yapamıyoruz.  Çünkü onların iğneleri bulunmuyor. Taş plak çalıyordu onlar, artık yok.”

GENÇLİK MEYİL VERİYOR

Radyo kullanımının yıllar içerisinde azaldığını söyleyen Arslan, radyoya olan ilginin gençler tarafından tekrardan arttığını kaydetti. Arslan, “Gerçek anlamda radyo kullanıcıları hala var. Şimdi telefonlarda radyo var. Benim burada dinlediğim radyo 40 seneden beri çalıyor. Bizim yaşlarımızdaki insanlar bu tip cihazlar kullanıyorlar. Gençlik de buna meyil veriyor. Eski şarkıları, eski türküleri dinliyor gençler, hop hop müziklere gençler kandı artık. Çünkü anlamı yok o müziğin. Ben seni sevdim, ben seni aldım bu kadar. Eski bir şarkı, bir türkü verdiği mana, yaşanmış şeylerden çıkıyor.  Günümüzde radyo imal edilmiyor, radyo üretimi yok artık.” şeklinde konuştu.

RADYONUN VERDİĞİ HİSSİ TELEFONDAN ALAMAZSIN

Arslan, sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Radyonun verdiği hissi telefondan alamazsın. Onun içindeki çekim alanı daha geniş. Telefonlar internet üzerinden yayını alıyorlar. Müzikten anlayan bir plak dinler, bir şerit bant dinler, bir de normal kaseti dinler ve arasındaki farkı anlar eğer müzikten anlıyorsa.”

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ