Sıcacık ekmek, dumanı tüten iki fırt çay ve içimizi ısıtan haberleriyle yerel gazeteler içimizden, çevremizden haberler vererek, yeni başlayan güne merhaba diyerek...

Yerel gazeteler; demokrasinin gelişmişliğin en önemli göstergesi ve ölçütüdür. Yerel gazeteleri yetersiz ve güçlü olmayan şehirlerin bir yanları zayıftır, güçsüzdür. Bu durumda olan şehirlerdeki uygulamalar "halkın istediği gibi değil halka hükmedenlerin istediği gibi gerçekleşir, uygulanır "Haklının istediği, söylediği değil, güçlünün dediği olur.

Halk adına, halkın değerlerini haklı taleplerini savunan, gücünü halktan alan yerel gazeteler, uzun vadeli ve kalıcı olurlar.

Güçlünün değil, haklının yanında duran sesi olan yerel gazeteler, toplum nezdinde en saygın yerlerini alırlar.

Yerelde gazetecilik yapmak, oldukça titiz davranmayı ve büyük bir özveriyi gerektirir. Yerel gazeteler, çok sınırlı olanaklar ve güç şartlarda yayınlanır.

Yerel gazeteler; cicili-bicili, renkli, magazinsel ağırlıklı, çok sayfalı... vb. değillerdir. Ama her satırı, her haberi etrafından, içinden, kendinden... Yani o yöreyi anlatır. O sıcacık dumanı tüten, mis gibi kokan ekmek gibidir haberleri, okudukça zevk verir, keyif duyarsın. Okudukça, paylaştıkça...gazete emekçilerine saygın çoğaldıkça,çoğalır.

Bu önemli özel duyguları, ulusal gazetelerde hissetmen, yaşaman pek olası değildir.

Yerel gazetelerin; ne bir siyasetçiyle, ne bir finansörle, ne de bir ideolojik yapı bağlantısı, göbek bağı olmamalıdır ki, halk adına bağımsız ve özgürce yayınını sürdürebilsin.

"Resmi ilanımı alır, yan gelir yatarım" diyen yerel gazeteciler, halka hizmet etmekten çok, sadece kendilerine hizmet ederler.

Teknolojinin geldiği nokta itibarıyla, internet ortamının devreye girmesiyle basın sektörünün önemli bir ayağının o alanda oluşuyla birlikte "Klasik habercilik hizmetleri" ve "tezgahta gazete satışını" olumsuz yönde etkilemiştir.

Yerel gazeteler; aynı zamanda siyasete yeni başlayan siyasetçilerin, ilk başlangıçta yaptıkları bir şekilde eğitim gördükleri, staj alanlarıdır. Basın açıklamalarının, basın toplantılarının nasıl yapılacağının ilk öğrenildiği, tecrübe kazanıldığı, yerelden yola çıkarak genele,parlamentoya uzanan yola adım atmalarında,yerel basının ve yerel basın emekçilerinin,önemli bir rolü ve katkıları vardır.

Yerel basın; hem yerel demokrasinin en önemli unsuru hem de genel demokrasiye verdiği katkılar nedeniyle, toplum nezdinde oldukça saygın bir yere sahiptir.

Bir an için hayal edin... Hem yöremizde, hem de ülke genelinde yerel gazetelerin yayınlanmadığını, bundan böyle hiç yayınlanmayacağını varsayalım. Yaşamın nasıl olabileceğini bir düşünün, hayal edin.

Yerel gazetelerimizi sahiplenmeli, yaşatmalı, geliştirmeli, daha da çoğaltmalıyız. Her işyeri en az bir yerel gazete almalı, her eve yerel gazete girmelidir. Her köye gazete günlük ve mutlaka düzenli ulaşmalıdır. O gazetelerin işyerlerine, evlere, köylere girmesiyle birlikte, genel olarak nasıl çok yönlü değişim ve dönüşümlerin yaşanabileceğini yaşayarak göreceğiz, fark edeceğiz...

"Her işyerine, her eve, her köye yerel gazeteler girmelidir" projesi hayata geçilerek, Keşan Halkının çağdaş, demokrat düşünce altyapısı ve aydınlık yüzüyle geleceği kucaklayarak çevre il ve ilçelerde de "örnek ve daha etkin" olabiliriz.

Ziyaretime gelen, KTSO Kırmızı listelerin başkan adayı Cemal Yazıcı ve yönetim kurulu adayları ile "çok yönlü projeler" konusunda yaptığımız sohbette genç, dinamik, iş yapma, üretme, hayata geçirme heyecanı içinde" kişileri öne çıkartmayan ben değil biz diyerek ortak aklı hayata geçirmeye hedefleyen "Keşan'da genel olarak bir değişimi savunan proje ve yaklaşımları beni olumlu yönde etkiledi. Yerel gazetelerin yaygınlaşarak okunmasına ilişkin de "isabetli,doğru,yaygınlaşarak uygulanması gereken bir proje" olarak değerlendirilip KTSO yönetimine geldiğimizde yerel gazeteleri daha güçlendirici,daha etkin hale gelmesini sağlayacak projeleri olduğunu ifade etmişlerdir. Bu olumlu, kolektif ve kapsayıcı düşünceleri nedeniyle Cemal Yazıcı ve Yön. Kurulunda görev üstlenecek adaylara ve oy kullanacak olan tüm KTSO üyelerine başarılar dilerim.