ENEZ MEKTUBU - Ulaş DEMİRAY

Şüphesiz 2. Abdülhamit 30 yıllık yönetim döneminde önemli işler de yapmıştır. Örneğin Kız Öğretmen okullarını açmıştır. Vikipedi’ye göre bu dönemin reformlarında eğitime geniş yer ayrıldı: hukuk, sanat, ticaret, inşaat mühendisliği, veteriner, gümrük, tarım ve dil okulları dahil olmak üzere birçok mesleki okul kuruldu. Kendisi 1881'de İstanbul Üniversitesi'ni kapatsa da 1900'de yeniden açılmasına karar verdi, imparatorluk genelinde ilk, orta ve askerî okullardan oluşan eğitim ağını genişletti.  Hatta rakı ve bira fabrikaları açıldı.

Ama bu yaptıkları onu tamamen aklamaya ve baş tacı etmeye ne yazık ki yetmiyor.

***

Örneğin, Abdülhamit döneminde Osmanlı topraklarının 1 milyon 500 bin km. karesinin, yani bugünkü Türkiye'nin 2 misli kadar toprağın kaybedildiği, hatta Kıbrıs’ın bir miktar para karşılığı satıldığı gerçeğini yok saymak ve buna rağmen “bir karış toprak kaybetmediğini” söyleyerek inkar etmek cehalet değilse tarihi gerçeklere karşı işlenmiş bir suç sayılır. Umarım Adana'da AKP’nin “Gençlik Şöleni”ne katılan gençler kimseye inanmayıp kendi akılları ve çalışmaları ile gerçekleri araştırır, öğrenir... Eğer bizler farklı ve yanlış biliyorsak bunu bize de anlatırlar. Sonuçta kendilerini aldatmaya çalışanlara, Atatürk düşmanlığını Abdülhamit üzerinden yapmaya çabalayanlara pirim vermezler.

***

Keşke Sn. Cumhurbaşkanı gündemi değiştirme çabası ile bu tür gerçek dışı konular ve iddialar yerine gençlerimize yaşadığımız bu dönemdeki işsizlik, pahalılık ve mülteciler konusu gibi gerçek gündeme dönük, umut içeren mesajlar verseydi.

Kaldı ki bu “Cambaza bak, cambaza!” diye kısaca anlatılan yöntemleri, yaklaşımları, kurnazlıkları, gençlerin yutabileceğini sanmak da gençliği küçümsemek ve anlayamamış olmaktır.