Edirne merkezli FETÖ/PDY'nin 'Kara Kuvvetleri subay' yapılanmasına yönelik düzenlenen operasyonlarda, gözaltına alınan 28 subaydan 16'sı tutuklandı. Tutuklanan subayların bazıları, sınav sorularını daha önceden aldıklarını, örgüte bağlılık yemini ettiklerini söyledi.
Edirne'de FETÖ/PDY'nin 'Kara Kuvvetleri Komutanlığı subay' yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Edirne merkezli aralarında İstanbul, Ankara, Antalya, Trabzon, Diyarbakır, Hakkari, Mardin'in de bulunduğu 30 ilde büyük çoğunluğu piyade birliklerinde görevli, çeşitli rütbelerde 28 muvazzaf asker gözaltına aldı.
Edirne Emniyet Müdürlüğü'nde ifadeleri alınan subaylar, örgütle ilgili çarpıcı itiraflarda bulundu. Bazı subaylar, Fethullah Gülen'e bağlı kalacaklarına dair itaat yemini ettiklerini, girdikleri sınavların sorularının kendilerine önceden verildiğini ve bu sayede askeri okullara girdiklerini belirtirken, bazıları da örgüte bağlı kalacaklarına dair yemin ettiklerini söyledi.
HOCA EFENDİYE TABİ YEMİNİ EDİP KAĞIDI YAKTIM
Tutuklanan eski subaylardan Piyade Üsteğmen O.B., ifadesinde Kara Harp Okulu'na giriş sınav soruları cevabını cemaat abisi olarak bilinen Musa K.'dan Fethullah Gülen'e tabi kalacağına dair yemin etmesinin ardından aldığını söyledi. O.B., "2011 yılı Mayıs ayının ortalarında askeri sınavlara 2-3 hafta kala bana Musa K., içeriğini hatırlamıyorum ama küçük bir not kağıdına yazılmış şekilde bir yemin metni verdi. Ve ‘Risale-i Nur'a bağlı kalacağım, Hoca Efendi'ye tabii olduğum şeklinde bir yemin ederek bu kağıdı bana yaktırdı. Ardından 250-300 tane soru ve cevaplarının bulunduğu nüshaları gösterdi. Göstermiş olduğu soruları kendi evinde çözdürmeye başladı. Girmiş olduğum Kara Harp Okulu yazılı sınavlarını kazandım" dedi.
BİLEMEZSEN BONUS SORUN OLACAK
‘Cemaat abileri’nden Musa K.'nın sınavı geçmesinin ardından mülakatlarda ne cevap vermesi hakkında da bilgiler verdiğini anlatan O.B., "Kara Harp Okulu mülakatlarına girmeden 1-2 gün önce Musa K.'nın evinde buluştuk. Bana, 'mülakattaki sorulara cevap veremezsen bonus bir sorun olacak. Bu soruya onlar sormadan cevap verme ya da bu soru hakkında konuşma' dedi. Ancak uzun zaman olduğundan bu sorunun ne olduğunu hatırlayamıyorum. Ayrıca Musa K., dizüstü bilgisayarından bir yemin metni açarak bana okuttu ve Risale-i Nur'a bağlı kalacağım, Hoca Efendi'ye tabii olduğum, görev yapacak olduğum her yer ve her zaman da cemaatin hizmet anlayışına uygun davranacağıma ve bu yaşananlar hakkında hiç kimseye bilgi vermeyeceğime dair yemin ettirdiler" dedi.
"ŞİFRE, KIZ ARKADAŞIM VAR"
Maltepe Askeri Lisesi'ne örgütün yardımıyla girdiğini itiraf eden tutuklu eski üsteğmen M.K., cemaat evlerinde kalmaya başladığında D.D. adlı cemaat abisinin kendisine şifreli cevapları verdiğini anlattı. Askeri Lise sınavları için D.D., adlı cemaat abisiyle Ankara'ya gittiğini anlatan Üsteğmen M.K., "Askeri liseye müracaat ettim. Daha sonra D.D., isimli cemaat abisi beni Ankara'ya götürdü. Sınavlara girmeden önce kaldığımız evde bir odada 2 ya da 3 şahıs karşımda kanepede oturuyorlardı. Beni de ortada bir sandalyeye oturttular ve askeri okul mülakat provası şeklinde bana sorular sordular. Bazı konularda ne söylemem gerektiğini anlattılar. Bunlardan birisi ‘Kız arkadaşın var mı’ diye sorarlarsa ‘Var’ demem şeklindeydi. Ayrıca ehli dünya diye tabir edilen şekilde davranmamı, özellikle makrube diye tabir edilen yemeği sorarlarsa bilmediğimi söylememi, cemaat ile hiçbir bağlantımın olmadığı şeklinde davranmamı öğütlediler. Daha sonra Bursa'da mülakata gittik. Önce spor testi oldu, bunu geçtikten sonra sözlü mülakata girdim. Bana mülakatta kız arkadaşımın olup olmadığını sözlü olarak sordular, makrube isimli yemeği yazılı olarak sordular. Ben sorulan sorulara uygun cevapları verdim ve askeri lise sınavlarını kazanarak, Maltepe Askeri Lisesi'nde okula başladım" dedi.
Edirne Emniyet Müdürlüğü'nde soruşturmaları tamamlanan şüpheliler sıkı güvenlik önlemleri altında kelepçeli olarak adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden Piyade Binbaşı M.A.S., piyade üsteğmenler M.K., U.A., F.A., H.A., C.Ç., A.Ö., Ö.T.G., O.B., M.Y. ve M.Ç. ile piyade teğmenler U.K., M.Ö., F.D., A.T., ve A.A., tutuklanıp cezaevine konuldu. Şüphelilerden E.B., O.K., R.S., M.M., M.G., E.B., R.A., Ö.E., B.E., Z.Ö. ve B.Ç. ise denetimli serbestlik kararı ile yurtdışı yasağı konulup tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Eski subaylardan S.K. ise serbest bırakıldı.