HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Köpeği sahiplenen hayvansever Cemile Nişancı (52), ‘Garip’ adını verdiği ve elleriyle beslediği köpeğe ölene kadar bakacağını söyledi.  

Keşan’a bağlı Mahmutköy’de yaşayan ailesini ziyarete giden Keşan Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği (Ke-Hayko) üyesi Cemile Nişancı, sokakta bulunan bir köpeğin güçlükle hareket ettiğini ve yemek yemediğini fark ederek, köpeği ilçedeki bir veteriner kliniğine götürdü. Veteriner hekimlerince muayenesi yapılan ve röntgen filmi çekilen köpeğin av tüfeğiyle vurulduğu ve vücudunda çok sayıda saçma olduğu belirlendi. Bu halde sokaklarda dolaşan köpekte, vücuduna saplanan saçmalar yüzünden kurşun zehirlenmesi ve kas erimesi saptandı. Köpeği sahiplenen Cemile Nişancı, ‘Garip’ adını verdiği ve elleriyle besleği köpeğe evinin bahçesinde bakmaya başladı. 

HEDEF TAHTASI YAPMIŞLAR

Cemile Nişancı, köpeğin üşüme sonucu hastalandığını düşündüğünü ve bu nedenle de veterinere götürdüğünü belirterek, “Baştan üşüme zannettim. 1 hafta 10 gün sonra felç oldu. Daha sonra veteriner kliniğine getirdik. Orda yapılan kontrolde av tüfeğiyle vurulmuş olduğunu anladık. Şu an belden aşağısı tutmuyor. Elimle ağzına besliyorum. Kendisi çiğneyemiyor. Bu köpeği vuranlar görsün de vicdan azabı çeksin. Kafasında, çenesinde, yüzünde çok sayıda saçma var. Hedef tahtası yapmışlar. Birden fazla ateş etmişler. Gördüm şok oldu. Üzüntüden elim ayağım titriyor. Ben ona ölene kadar bakacağım. Ağzına da beslense bakacağım ona. Ne sokağa bırakırım ne de barınağa veririm. Bu zararsız hayvana bu kadar neden zarar verdiler? İnanamıyorum” dedi. 

HER YERİNDE SAÇMALAR OLDUĞUNU ÖĞRENDİK

Ke-Hayko Derneği Başkanı Sevinç Cebeci de, Cemile Nişancı’nın kendisine ulaşarak, köpeğin durumu hakkında bilgi verdiğini ifade ederek, “Cemile hanım bize köpeğin yürüyemediğini, yemek yemediğini ve yerinden kalmadığını söyledi. Bizde alıp kliniğe getirmelerini söyledi. Biz üşütmeye bağlı enfeksiyonel bir durum zannettik ama röntgen çekildiğinde birçok kez av tüfeğiyle vurulduğunu ve vücudunun her yerinde saçmalar olduğunu öğrendik. Bir gözü de bu nedenle görmüyor. Rapor tutuldu. Gerekli yerlere de şikayette bulunduk. Klinikte ilaç tedavisi yapıldıktan sonra yaşı itibariyle ameliyat riskli görüldü. Cemile hanımda köpeği sahiplenerek, evine götürdü. Bizde gerekli mama ve tıbbi desteği vereceğiz” diye konuştu.

YAPANLARIN YAKALANARAK, CEZALANDIRILMASINI İSTİYORUZ

Hayvanlara yönelik şiddeti kınadıklarını ve Hayvan Hakları Yasası’nın bir an önce yürürlüğe girmesini beklediklerini dile getiren Cebeci, “Biz artık hayvanlara zevk için zarar verilmesini istemiyoruz. Bu bizim canımızı yakıyor. Ağzı var dili yok bir hayvanı çekip vuruyorsunuz. Bunlar insan değil. Bunu yapanların da yakalanarak, cezalandırılmasını istiyoruz. Hayvan Hakları Yasası halen yürürlüğe girmedi. Biz bir an önce bu yasanın da yürürlüğe girmesini istiyoruz. Eğer hapis veya yüklü bir para cezası olursa caydırıcı olacaktır. Ancak maalesef giden can geri gelmeyecektir” ifadelerini kullandı. 

BU KADAR ÇOK SAÇMAYI OPERASYONLA ÇIKARMA İMKANIMIZ YOK

Veteriner Hekimi Yener Eker ise köpeğin kendilerine halsizlik ve yemek yememe şikayetiyle getirildiğini kaydederek, “Muayene yaptığımızda ciddi sancıları vardı. Kendisine dokundurtmuyordu. Röntgen çektiğimizde vücuduna yüzlerce saçma saplandığını gördük. Özellikle kafasında, sırtında ve akciğerlerinde çok sayıda var. Köpeğin yaşı var. Bu kadar çok saçmayı operasyonla çıkarma imkanımız yok. Ağrısını kesecek uygulamalarda bulunduk. Daha sonrada bakımı için Cemile hanıma teslim ettik. Bu yapılanı kınıyoruz. Her canlının yaşamaya hakkı var. Gayet üzücü bir olay. Umarız yapanlar bulunur” dedi.