MEHMET AYTAÇ

Saat 13.00 sıralarında Uğur Kıraathanesi’nde bir araya gelen vatandaşlar, polis ekipleri ve muhtarlar, özellikle son zamanlarda Keşan’da artan hırsızlık olayları başta olmak üzere ilçedeki güvenlik konuları hakkında fikir alışverişinde bulundular.

KALFALAR: “DENETİMLİ SERBESTLİKTEN MUZDARİBİZ”

Toplantıda vatandaşlar ve muhtarlar adına açılış konuşması yapan Mustafa Kemal Paşa Mahallesi Muhtarı Bayram Ali Kalfalar, bu toplantıların daha önce de yapıldığını söyledi. Vatandaşların sıkıntılarını dinlediklerini ve emniyet güçleriyle paylaştıklarını dile getiren Bayram Ali Kalfalar, “Biz emniyet başta olmak üzere bütün dairelerle24 saat beraberiz. Sizin namınıza ilişkilerimizi sürdürüyoruz. Emniyetin, yasalar çerçevesinde işlerini yapamadıklarını görüyoruz” dedi.

Son zamanlarda artan hırsızlık olayları nedeniyle vatandaşların zor durumda olduğunu vurgulayan Kalfalar, şunları söyledi: “Denetimlik Serbestlik diye bir yasa çıkarıldı. Tabi bundan hepiniz muzdaripiz. Bana geliyorsunuz dertleşiyoruz. Emniyetimiz çalışıyor, alıyor suçluları. Ancak bunlar hemen salınıyor. Sonuç alamıyoruz ve vatandaş olarak hepimiz rahatsızız. Vatandaşın biri bana ‘muhtar ben 80 yaşından sonra savcının karşısına katil olarak mı çıkayım’ diye serzenişte bulundu. Hırsızlık olayları çok fazla arttı. Artık gündüz de rahat bir şekilde insanların evine giriyorlar. Bunların yaşları küçük olduğu için yakalanmalarına rağmen salınıyorlar. Evet yaşları küçük olabilir. Ama sonuçta bunların aileler var. Bunların vasisi olanlara kanun bir yaptırım uyguluyor mu bilmiyoruz. Tabi uygulamadığı zaman bu olaylar sürekli tekrar ediliyor. Yasalar yeri geldiğinde işliyor belki biz görmüyoruz. Geçenlerde biriken dosyaları sebebiyle 27 yıl hapis verildi. Ama bu olana kadar çok kişinin canı yanıyor. Burada adaletin geç işlemesi ve yapılan zararın telafi edilmemesi vatandaşları mağdur ediyor. Aynı zamanda hırsızlar artık kendilerini şikâyet edenleri zarar vermekle tehdit ediyor. İnsanlar da bize isyan ediyor. Seçilen kişi olarak bize soruyorlar. Bu kadar cüretkâr nasıl olabiliyorlar? Bu sorgulanıyor, biz de yetkililere soruyoruz. Vatandaş şikâyete geliyor. Karşı tarafın şikâyet işlemleri bitmeden daha, suçlu emniyette çıkıyor. Bu nasıl olabiliyor? Özellikle demir eşyaları çok çalışıyorlar. Bunları hurdacılara satıyorlar. Bunun önlenmesi lazım. Hurdacıların Keşan’ın dışına taşınması gerektiğini, hurda toplama işini yapan herkesin malzemeyi hurdacıya teslim etmesinden itibaren nüfus cüzdan fotokopilerinin alınarak kayıt altına sokulması gerekiyor.”

“AKSAL’A SESLENİYORUZ KONUYU MECLİS’E TAŞISINLAR”

Konuşmasında AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal’a çağrıda bulunan Kalfalar, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Yürütmeye sesleniyorum. Başta Milletvekilimiz Fatma Aksal’a sesleniyorum. Yürütme sizde. Eksikler varsa bunları Meclis’e getirelim. Bu denetimli serbestlik ülkemizin her vatandaşını üzüyor ve yıpratıyor. Sonra bu yasa yüzünden vatandaşın devlete ve yasaya güveni de azalıyor. Emniyet görevini hızlı bir şekilde yapıyor ama devamı gelmiyor. Ayrıca düğün konusunda da şikâyetçiyiz. Çok gürültülü müzik çalıyor. Mahalle halkı olarak rahatsız oluyoruz. Belediyeye şikâyette bulunsak da ses desibeli konusunda sonuç alamıyoruz.”

ATİK: “SİZLERİN DERTLERİNİ BİZ DE DERTLENİYORUZ”

Kalfalar’ın ardından söz alan Keşan İlçe Emniyet Müdürlüğü Polis Merkezi Amiri Ebubekir Atik ise daha önce de muhtarlarla bir araya geldiklerini söyledi. Bu toplantıların her mahallede yapılacağını dile getiren Atik; “Muhtarlarımızla onların öncülüğünde vatandaşlarımızla buluşalım, onların sorunlarını dinleyelim, dertleri, sıkıntıları birinci ağızdan tespit edelim diye toplanıyoruz. Bizim yapmamız gereken neler var, kendilerinden duyalım. Fikir alışverişi yapalım. Biz ne yapıyoruz, ne neticeler alıyoruz, nelerde alamıyoruz bunları tespit edelim” dedi.

“HURDACILAR DENETLENECEK VE KAYIT ALTINA ALINACAK”

Geçtiğimiz ay hurdacılar ve bu malzemeleri alanlarla ilgili çalışma yaptıklarını bildiren Atik“Bunlarla ilgili şikâyetleri değerlendiriyoruz. Hurdacılar bundan sonra satın aldıkları bütün malı ve şahıs bilgilerini kayıt altına alacaklar. Kayıt altına almayanlar hakkında cezai işlem uygulanacak. Bununla ilgili denetimlerde geçtiğimiz aydan itibaren başladı. Bundan sonra daha sık ve düzenli denetlemeler olacak. Hurdacılara kayıt sistemini getiriyoruz. Dükkâna gittiğimizde bu malı nereden kimden aldınız diye sorduğumuzda kaydını göstermek zorunda” şeklinde konuştu.

Atik, son olarak şöyle konuştu: “Sizin dertlerinize ben de dertleniyorum, buna inanın. Seyyar hurdacıların denetlenmesi ve kontrol edilmesi için program yapacağız. Mahalle içlerindeki devriye sayımızı arttıracağız bekçiler anlamında. Toplumu koruma bakış açımızı daha da arttırmamız lazım. Şüpheli gördüğünüz kişileri, kesimleri bize iletin. Onların üstüne yoğunlaşalım. Motosikletliler ilgili sürekli denetim ve uygulama yapıyoruz. Daha da sıklaştırıp yapacağız. Düğün ve ses konusu genel olarak belediyenin ve zabıtanın denetim alanında. Ancak bizler de bu konudaki şikâyetlerinizi belediyeye ileteceğiz.”

Toplantı, karşılıklı fikir alışverişinde bulunulmasıyla sona erdi.