HABER MERKEZİ

“GECE 23.00 İLE GÜNDÜZ 11.00 SAATLERİ ARASINDA SU BASMAYA DEVAM EDİYORUZ”

Hamzadere Sulama Birliği olarak bugüne kadar görünen en kurak yıllardan birinin geçtiğine dikkat çeken Aşır, “Meriç Nehri debilerinde çok düşük seyretmekte. Birlik olarak başkanımız Enver Ongun başkanlığında birlik personeli olarak toplantı yaparak bu sene ekim sezonunda Meriç Nehri’nde su bitmesi durumunda biz ne yaparızı tartıştık ve ‘Kuraklık Eylem Planı’ hazırladık. Bu planın içinde neler var; elimizde 2 barajımız var biri ‘Hamzadere Barajı’ diğeri ‘Sultanköy Barajı’. Öncelikle Hamzadere Barajında şu an 155 Milyon Metreküp su mevcut. Normalde baraja bugüne kadar Meriç nehrinden gece tarifesiyle su basıyorduk, pahalı gündüz tarifesine hiç geçmiyorduk ancak kuraklığın bu şekilde seyretmesi üzerine geçen yıl 175 milyon metreküp su doldurduğumuz baraja bu sene 185 milyon metreküpe kadar doldurmayı hedefliyoruz. Bundan dolayı gece 23.00 ile sabah 07.00 saatlerinde su basar iken şimdi gece 23.00 ile gündüz 11.00 saatleri arasında su basmaya devam ediyoruz. Yani Meriç Nehri’nden bastığımız su miktarını arttırdık. Meriç Nehri’nde yaz döneminde hiç su olmasa dahi barajımıza dolduracağımız 185 milyon metreküplük su miktarı ile Hamzadere Sulama Birliği’nin su verdiği 100 bin dekarlık alana yeterli olacaktır” dedi.

Abdullah Aşır, açıklamasının devamında şunları söyledi: “Sultanköy Barajında da şu an 20 milyon metreküp su bulunmakta. Yılbaşına kadar gece tarifesi ile su bastığımız bu barajımıza da akşam 17.00’ye kadar su basarak %100 doluluk oranına getireceğiz. Bu barajın yeterli olmayacağını düşünerek ve riskin olması sebebiyle Sarıcaali pompa istasyonuna ilave pompa koyacağız ayrıca alt bölgelerde İpsala bölgesinde kullanılan suların yeniden kullanılması için mobil pompalar kurup sulamayı rahatlatmak baraja ve Meriç Nehri’ne olan talebi azaltmak istiyoruz. İkinci eylem planımız Yenikarpuzlu alt tarafından tahliye Deşarj kanalını bent yaparak suyun İpsala’ya geriye doğru gümrük yoluna kadar su dolmasını Hamzadere Barajında su vermeyi düşünüyoruz. Ayrıca Deşarj kanalının belli noktalarını bentler yaparak bu kanalı baraj gibi yapmayı düşünüyoruz.”

“MERİÇ NEHRİ’NE BENT YAPARAK POMPALARI RAHATLATACAĞIZ”

Aşır, sözlerini şöyle tamamladı: “Her yıl yaptığımız gibi Meriç Nehri’ne bent yaparak pompaları rahatlatacağız. Tüm çiftçilerimizle bir araya gelerek suyumuzu tasarruflu kullanımı için bilgiler vermeyi düşünüyoruz. Bu sene için endişeliyiz ama her türlü tedbiri alarak üreticimizin etkilenmemesi için elimizden geleni yapacağız.”