BÜLENT SAYLAM

Yunanistan’ın Dedeağaç (Alexandroupoli) şehrinde 3 Mayıs 2022 tarihinde FSRU sıvılaştırılmış doğalgaz depolama ve yeniden gazlaştırma terminali inşaatı açılışı için üst düzey katılım oldu. Doğal gaz üretimini arttıran ABD (Amerika Birleşik Devletleri)’nin Yunanistan’da kurulacak Dedeağaç LNG tesisi ile ABD bölgede Rusya’ya karşı bölgedeki pazara girmeyi amaçlıyor.

Açılış törenine Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, AB (Avrupa Birliği) Konseyi Başkanı Charles Michel, ABD Büyükelçisi Geoffrey Pyatt, Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovaçevski katıldı. Dedeağaç sıvılaştırılmış doğalgaz depolama ve yeniden gazlaştırma terminalinin Aralık 2023 tarihinde hizmete girmesi planlanıyor.

FSRU GEMİLERİ DEDEAĞAÇ LİMANININ 17 KM AÇIĞINDA DEMİRLEYECEK

Dedeağaç FSRU 170 bin m3 LNG depolama kapasiteli ve yıllık 5.5 milyar m3 doğalgaz yeniden gazlaştırma kapasitesine sahip olacak. LNG yüzer depolama ve gazlaştırma ünitesinden 300 metre uzunluğundaki ünite (FSRU gemisi), Dedeağaç limanının 17 km açığında demirleyecek. Tankerler, sıkıştırılmış doğalgazı, bu üniteye boşaltacak. Burada, yeniden gazlaştırılacak doğalgaz, 28 km’lik kara ve denizaltı boru hattı ile Dedeağaç’ın güney batısındaki depolara nakledilecek. Oradan Bulgaristan ve Avrupa’ya dağıtım yapılacak.

MİCHEL: AVRUPA ENERJİ BAĞIMSIZLIĞI İÇİN YENİ BİR BAŞLANGIÇ

MİÇOTAKİS: AB İÇİN OLUMLU BİR ADIMDIR

Açılışta konuşmacılar Dedeağaç FSRU’nun Rus gazına alternatif olduğu işaret ederken konuyla ilgili olarak AB (Avrupa Birliği) Konseyi Başkanı Charles Michel, twitter hesabından Avrupa enerji bağımsızlığı için yeni bir başlangıç gördüğümüze kesinlikle inanıyorum. Dedeağaç'taki yeni sıvılaştırılmış doğal gaz terminali, bu yeni başlangıcın açık bir kanıtıdır. AB için olumlu bir adımdır.” paylaşım yaparken Yunanistan Başbakanı Miçotakis de, paylaşımında şu ifadelere yer verdi: “Yeni LNG terminali, Güneydoğu Avrupa için Yunanistan ve Balkanlar için bir enerji kapısıdır. Bu proje ile Yunanistan bölgesel bir enerji merkezi haline gelmekte ve AB enerji güvenliğine önemli katkı sağlamaktadır. Avrupa enerji bağımsızlığı için yeni bir başlangıç gördüğümüze kesinlikle inanıyorum. Dedeağaç'taki yeni sıvılaştırılmış doğal gaz terminali, bu yeni başlangıcın açık bir kanıtıdır. AB için olumlu bir adımdır.”

BÖLGEDE ENERJİ ATILIMLARI

Yunanistan cephesinde FRSU ile birlikte ülkenin enerji yeterliliği ve enerji güvenliğinin güçlendirildiği, Alternatif Doğal Gaz temin yollarının oluşturulduğu, Yunanistan’ın Rus doğal gazına bağımlılığının azaldığı, Yunanistan’ın stratejik bir rol üstlendiği ve bir enerji merkezi haline geldiği, Türkiye topraklarından geçmeyen enerji koridorlarının oluşturulmak istendiği ve Balkanlar'da ülkelerin enerji alanında işbirliğine dayalı bölgesel işbirliği araçlarının oluşturulduğu olarak yorumlanıyor.

Yakın zamanda Dedeağaç’ta kurulan ABD üssünün enerji hatlarının güvenliği ve Rusya’ya karşı destek hattının oluşturulması için kurulduğu niteleniyor.