HABER MERKEZİ

Odessa'dan tahliye edilen ve çoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğu 248 kişi, 5 otobüsle birlikte Edirne'den Bulgaristan'a açılan Hamzabeyli Sınır Kapısı'ndan yurda giriş yaptı. 
Rusya'nın harekat düzenlediği Ukrayna'da mahsur kalanların tahliyesi için Dışişleri Bakanlığı, önceki gün akşam saatlerinde tahliye çalışması başlattı. Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliği aracılığıyla kiralanan otobüslerin yanı sıra kendi imkanlarıyla yola çıkanlar, dünden itibaren Edirne'den Bulgaristan'a açılan Kapıkule ve Hamzabeyli ile Kırklareli'nin Dereköy Sınır Kapısı'ndan ülkeye giriş yapmaya başladı. Büyükelçiliğin kiraladığı otobüslerle yola çıkan 248 kişilik ilk kafile Hamzabeyli Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yaptı. Rusların bombaladığı kentlerden biri olan Odessa'dan tahliye edilen ve çoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğu grup, Romanya ve Bulgaristan sınırındaki yoğunluk nedeniyle saatlerce süren yolculuğun ardından ana vatana girişte büyük mutluluk yaşadı. 
GELENLERİN ÇOĞUNLUĞU ÖĞRENCİ
Öğrencilerden Enes Altınkayhan, "Odessa'da eğitim görüyorduk birkaç patlama sesi duyduk, konsolosluktan haber geldi ve bizi tahliye ettiler. Teşekkür ediyoruz ülkemize. Çok fazla Türk var orada hepsinin tahliye olduğunu sanmıyorum, inşallah onlar da gelir" dedi. Yolculuklarının iyi geçtiğini söyleyen Efe Sülaş, "24 saattir yoldayız. İnşallah İstanbul'da evimize varmaya çalışıyoruz. Sınırlarda bayağı bekledik. Yollarda biraz sıkıntı çektik, uyuyamadık, herkes kendini kurtarmaya çalışıyordu ama sonunda geldik" diye konuştu. Odessa'da çok silah sesleri duyduklarını söylen Semih Gökkaya, "Ama bizim olduğumuz bölgede çatışma yoktu. Tahliye edildik mutluyuz. En son arkadaşlarımızın da tahliye edildiğini öğrendik, onlar da yollardalar geliyorlar" şeklinde konuştu. Savaşın çok kötü olduğunu ifade eden Batuhan Koçak ise, "Orada kalan bir sürü insan var. Allah yardımcıları olsun. Orada bir kedi sahiplenmiştim, onu da yanımda getirdim. Arkadaşım bunları sokağa bırakacaktı ben aldım sahiplendim. Niya ismi. Patlamalar vardı. Odessa'da çok duymadık ama Kiev'de bayağı çatışmalar olduğunu duyduk. Konsolosluğumuza gittik, onlar bize en iyi şekilde yardımcı oldular ve şu an buradayız, onlara çok teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı.
Hamzabeyli Sınır Kapısı'nda pasaport işlemleri yapılan Türklere, burada yiyecek ve içecek ikramında bulunuldu.

ODESSA'DAN 3 GÜNDE GELDİLER
Ukrayna'nın Odessa kentinde tekstil işi yapan Mehmet Bayırlı, eşi, annesi ve 2 çocuğuyla birlikte Kırklareli'nin Bulgaristan'a açılan Dereköy Sınır Kapısı'ndan ülkeye giriş yaptı. Kendilerine Türk hükümetinin büyük yardımları olduğunu anlatan Bayırlı, "Zor anlar yaşadık. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ederim. Dışişleri Bakanlığı'na da teşekkür ederiz. Moldova, Romanya, Bulgaristan'dan vizesiz geçtik. Ukrayna'nın Odessa'daki konsolosluğuna teşekkür ederiz gecesini, gündüzüne kattılar. Bazı insanlar 'Çalışmıyorlar' diye yalan haberler yayıyor. İnsanlar aileleri ile birlikte bombaların içerisinde kalıyorlar. Bombalar yağıyor, çatışmalar oluyor" dedi.
UKRAYNALILAR DA GELİYOR
Terk ettiği Odessa'da durumun kötü olduğunu söyleyen Muhammed Türk de 3 gündür yollarda olduklarını söyledi. Türk, "Ukrayna yolları kapalıydı. Moldova üzerinden geldik, oradan Romanya, Bulgaristan oradan da Türkiye'ye geldik. Odessa'da durumlar bayağı kötü. Geceleri sıcak çatışmalar yaşanıyor" diye konuştu. Dereköy Sınır Kapısı'ndan giriş yapan bir grup Ukraynalı da Türkiye'deki yakınları tarafından karşılandı. Birbirlerine sarılıp, hasret gideren Ukraynalılar, yakınlarının yanına gitmek için sınır kapısından ayrıldı.