HABER MERKEZİ

Toplantıda konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Bu güzel şehir, Balkanların ve Osmanlı İmparatorluğu’nun kadim başkenti ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Onurlu Serhad Şehri’ne nice yüzyıllar nice bin yıllar diliyoruz. Seni seviyoruz Edirne’m, kurtuluşunun 100. Yılı bir kez daha kutlu olsun” dedi.

Çok sayıda katılımcı ile yapılan “2022 Edirne Yılı” Lansman Toplantısı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Selçuk Çakır’ın, 2022 yılının ‘Edirne Yıl’ olarak ilan edilmesiyle ilgili alınan meclis kararını okumasının ardından Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 2022 Edirne Yılı ile ilgili hazırlanan eylem planı hakkında açıklamalarda bulundu.

2022 Edirne Yılı’nda 14 ana kategori altında 168 başlıkta 222’nin üzerinde etkinlik planı hazırladıklarını belirten Recep Gürkan, konuşmasına Nazım Hikmet’in ‘Bu Memleket Bizim’ şiirini okuyarak başladı. Gürkan, “Bu memleket bizim. Arda’sıyla, Meriç’iyle, Tunca’sıyla, köprüleriyle, camileriyle, hanları, hamamları, kervansaraylarıyla bereketli toprakları, güzel ağaçlarıyla yeşiliyle mavisiyle hepsinden önemlisi siz güzel insanlarıyla bu memleket bizim” ifadelerine yer verdi.

Tarihi bir güne tanıklık ettiklerini belirten Gürkan; “Sosyal medyada günlerdir dolaşan bir motto var. Bu motto 22.02.2022 Dünya Edirneliler Günü. Bu dünyanın neresinde yaşarsa yaşasın yüreğinde Edirne’yi yaşatanlar tarafından sosyal medyada başlatılan bir akım. Kendiliğinden başlayan bir akım” diye konuştu. 2022 Edirne Yılı’nı ve söz konusu lansmanı aylar öncesinden planlamaya başladıklarını aktaran Başkan Gürkan, “Haziran ayında Belediye Meclisi’mizde tüm partilerin ittifakı ile yani oy birliği ile aldığımız karar ile 2022 Yılını Edirne Yılı ilan ettik ve o günden bu yana da Meclis Üyelerimizden oluşan Danışma Kurulu’nun yaptığı çalışmalar ile gün gün, tarih tarih, takvim takvim planladık. Bugün de sizlerle ve kamuoyuyla yapacağımız etkinlikleri paylaşacağız” dedi.

2022 Edirne Yılı Danışma Kurulu’nun belirlediği, sivil toplum örgütlerinin öneri, tavsiye ve eleştirileriyle katkı sunduğu Edirne Yılı Eylem Planı hakkında bilgiler veren Gürkan, “Bu eylem planı mutlak uygulanacak veya değiştirilemeyecek şekilde tasarlanmadı. Tüm paydaşların yeni fikir ve önerileri ile geliştirilmeye devam edilecek bir eylem planı olacak. Her türlü öneriye, yeni fikre ve eleştiriye hep açık olduk olmaya da devam edeceğiz. Toplamda 14 ana başlıkta 168 etkinlik planlanmış durumda. Bunların arasında hem kategori olarak hem de fonksiyon olarak birçok farklı alanda etkinlikler mevcut” şeklinde konuştu.

Gürkan, sözlerini şöyle tamamladı: “Elbette işimiz çok, yolumuz uzun ama Edirne için heycanlıyız, heyecanımız var. Diyoruz ki; Edirne’mizin kurtuluşunun 100. yılı bir kez daha kutlu olsun. Bize bu kurtuluşu armağan eden başta Ebedi Başkomutan Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mareşal Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını ile ülkemizin kuruluşundan bu güne kadar vatan için gözünü kırpmadan canını veren tüm şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi bir kez daha saygıyla minnetle ve rahmetle yad ediyoruz. Bu yıl işimiz çok ama inanıyorum ki Edirne’nin kimseyi dışlamadan kimseyi ötekileştirmeden kimseyi yabancılaştırmadan tarihsel genlerinde var olan bir araya gelebilme kültürü, herkesi bir uzlaşma ile kucaklayabilme, sarabilme yeteneği bu yılı çok daha fazla kolaylaştıracak. Bu güzel şehir, Balkanların ve Osmanlı İmparatorluğu’nun kadim başkenti ve Türkiye Cumhuriyeti’nin Onurlu Serhad Şehri’ne nice yüzyıllar nice bin yıllar diliyoruz. Seni seviyoruz Edirne’m, kurtuluşunun 100. Yılı bir kez daha kutlu olsun.”