HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Geçen Cuma günü, aşırı sıcak ve aşırı soğuk havanın çarpışması sonucu oluşan ‘downburst’ olarak adlandırdığı hadisenin meydana geldiği kentte bir anda başlayan ve sık sık yön değiştiren kuvvetli rüzgarın ardından Edirne’de şiddetli yağış görüldü. Elektrik direklerinin devrilmesine, ağaçların yıkılmasına, çatıların uçmasına neden olan meteorolojik vaka, birçok bodrum katta su baskınına neden oldu. Dolu nedeniyle ekili tarım arazileri de zarar gördü. AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Keşan’da Cumartesi günü Keşan Belediyesi Çok Amaçlı Pazaryeri Kompleksi’nde kurulan halk pazarında oluşturulan aşı merkezini ziyaret etti.

DÜNKÜ BİR FELAKETTİ

Edirne’de Cuma günü meydana gelen ve maddi zararlara yol açan gök gürültülü kuvvetli sağanak, fırtına ve dolu nedeniyle tüm Edirneli hemşehrilerine geçmiş olsun dileklerini ileterek, “Ağırlıklı olarak Edirne merkezde ve birkaç köyde zararlar oluştu. Bu yağışlar bölgesel oldu. Maalesef hububat hasarına yol açtı. Buğday hasadına çok yakın bir dönemdeyiz. Ayçiçeğinde de zararlar var. Edirne’de de maalesef taşkınlar yaşadık. Edirne’nin çok ciddi bir altyapı sorunu var. Bunun giderilmesi içinde çok destek verdim. Çok başarılı gitmiyor ama dün yaşanan olay altyapının kaldıracağının ötesindeydi. 15-20 dakika süren ve hiçbir altyapının kaldıramayacağı yoğunlukta bir yağıştı. Dünkü bir felaketti. İnşallah rabbim beterinden korusun. 14 yaşında bir evladımız elektrik akımına kapıldı. Kalbi durmuş ve daha sonra tekrar hayata döndürülmüş. Şu an onun durumunu takip ediyoruz. Sağlık durumu şu an iyi. En büyük tesellimiz can kaybının olmamasıdır. Onun dışında mal zararları bir şekilde telafi edilebilir” dedi.

EDİRNE’NİN ALTYAPISININ ACİL OLARAK TAMAMLANMASI GEREKİYOR

Edirne’de her yağış altyapı sorunlarını bir kez daha gündeme getirdiğini ifade eden Aksal, “Her yağmur gösteriyor ki Edirne’nin altyapısının acil olarak tamamlanması gerekiyor. Ama dünkü yağışın boyutu tüm altyapıları aşacak şekildeydi. İnşallah yaraları en kısa zamanda sararız. Küresel iklim değişikleri nedeniyle biz bu doğa olaylarını sık sık yaşıyoruz. Bu olayı sıcak hava ve soğuk hava kütlesinin çarpışması sonucu yaşadık. Bu olayları daha da sık yaşayacağız” diye konuştu.

EN UFAK BİR RİSK ALMAMALIYIZ

Fatma Aksal, halen bazı noktalara elektrik verilemediğini dile getirerek, “Elektrik hayatımızı sürdürebilmemiz için önemli. Köylerde hayvanını sağmak, tarlasını sulamak için elektrik gerekiyor. Bodrum katlarını su basan iş yerlerimiz var. İş yerlerindeki sular bir yandan tahliye ediliyor. Bir yandan yıkılan direkler var. Bunlarla ilgili çalışmalar sürüyor. En ufak bir risk almamalıyız. Gece, gündüz sayın valimiz, belediye başkanlarımız ve diğer kurumlar sahadaydı. Tüm çalışmalar yakından takip ediliyor. Elektriğin tekrar verilmesi için de çalışmalar sürüyor. Yakından takip ediyorum. Kontrollü şekilde en kısa sürede elektrikte verilecektir” ifadelerini kullandı.  

ÇİFTÇİMİZ, TARSİM SİGORTASINDAN YARARLANSIN

Fatma Aksal, fırtına ve dolu yağışı nedeniyle tarım arazilerinin de zarar gördüğünü anımsatarak, “Buradan tüm üreticilerimize TARSİM sigortası yaptırmaları konusunda çağrıda bulunmak istiyorum. Biz devlet olarak tabi ki vatandaşımızın yaralarını saracağız ama vatandaşın da üzerine düşeni yapması gerekiyor. Bu felaketler maalesef oluyor. Önümüzdeki dönemde belki daha da kötüleri olacak. Çiftçimiz devlet destekli, makul fiyatlarla TARSİM sigortasından yararlansın. Yarın bir gün bu felaketler başımıza geldiğinde üzülmeyelim ve devlet nasıl ödeyecek diye endişe duymayalım. Artık bu devirde mutlaka ürünlerimizi sigortalatmamız gerekiyor” dedi.

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu da, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ı arayarak, geçmiş olsun dileklerini ilettiğini ve belediye olarak yardıma her zaman hazır olduklarını söyledi.