EDİRNE GÜNDEM GAZETESİ

Edirne İl Genel Meclisi’nin dünkü toplantısına katılan AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Edirne özelinde tarımsal veriler üzerinden yapılan eleştirilere cevap verdi. Aksal, Edirne olarak 559 milyon dolarlık ihracat yapıldığını ve tarımsal desteklerin 18 yılda 11,6 kat arttığını ifade etti.

Meclisin yeni çalışma döneminde yapılan çeşitli seçimler nedeniyle ziyarette bulunan Aksal, yeni görev alanlara hayırlı olsun dileğinde bulundu. Aksal, tarım konusunda yapılan eleştiriler için İl Genel Meclisi üyelerine seslenerek, “Son 18 yılda Tarım ve Orman Bakanlığı olarak Edirne’de 18 milyarlık yatırım yapmışız. 3.3 milyarı tarımsal, 5.3 milyarı sulama ve baraj destekleri olarak, 275 milyonu da orman desteği olarak gelmiş. Diğer ürünleri ithal ediyoruz diye hep konuşuluyor, tarımda ithal eden bir ülke haline geldik deniliyor. Edirne olarak 559 milyon dolarlık ihracat yapmışız. Yine tarımsal destekler 18 yılda 11.6 kat arttı. 2002 yılında Edirne’nin aldığı tarımsal destek 37.3 milyonken bugün 431 milyona çıkmış ve 11 katından fazla bir artış olmuş. Yine mazot, gübre, toprak analizi desteklerimiz ona keza. Tarımsal kredilere gelince çiftçi battı, çiftçi bitti, her şey hacizli diye konuşuluyor. Ben size buradan rakamları vermek istiyorum. Tarımsal kredi kullanımı son on sekiz yılda 87 kat artmış Edirne’de. Türkiye genelini konuşmuyorum, bugün Edirne’ye has rakamlar veriyorum. 2002 yılında 11.6 milyonken, 2020 yılında kullanılan tarımsal kredi 1 milyar TL’yi bulmuş” dedi.

“KREDİ BORÇLARI GERİ ÖDENİYOR”

Tarımsal kredilerde geri ödemelere de verilerle değinen Aksal, “Edirneli çiftçimiz bu borçları geri ödemiş mi? Ödeyememiş mi? Edirneli çiftçilerin kullandığı kredilerin dönüş miktarı; Ziraat Bankasından kullandıkları kredilere 2002 yılında çiftçilerimizin geri dönüş oranı yüzde 51. 2020 yılında bu oran yüzde 98.9, yani 2002 yılında Ziraat Bankasından kredi kullanan çiftçilerimizin yarısı borçlarını geri öderken, bugün yüzde 98.9 yani yaklaşık yüzde 99’u Ziraat Bankasına borçlarını geri ödemiş. Bir de tarım kredi borçları var. 2002 yılında tarım kredi borçlarının geri ödenme oranı yüzde 87 iken, 2020 yılında 97.7 olmuş. Edirneli çiftçilerimiz Allah’a çok şükür üretiyorlar, Türkiye’ye örnek olarak üretiyorlar” ifadelerine yer verdi.

“SİYASET YAPARKEN DOĞRULARI SÖYLEYELİM”

Siyaset yaparken doğruların söylenmesi gerektiğini ifade eden Aksal, “Tabi ki siyaset yapacağız ama siyaset yaparken de ne olur doğruları söyleyelim. Eksikler vardır ama 18 yılda tarım alanında bu ülkede çok büyük işler yapıldı. Edirne’de sulama alanında çok büyük işler yapıldı. 5 milyarın üzerinde sulama yatırımı yaptık, daha sulanacak çok fazla arazimiz var. İşte Hamzadere Barajı, biz aldığımızda yüzde birlerdeydi, Çakmak Barajı hiç yoktu. Başka birçok sulama projelerimiz var. Ben buradan tüm üreticilerimize seslenmek istiyorum, siz üretmeye devam edin, bizim üreticilere ihtiyacımız var bu ülkede, gıdaya ihtiyacımız var ve Trakya olarak Edirne’de çok ciddi bir potansiyele sahibiz. Biz Türkiye olarak, tarımsal üretim anlamında dünyada yedinci sıradayız. Dünyanın en büyük tarımsal üretim yapan ülkesiyiz ama üzülerek söyleyeyim gıda üretiminde yirmi altıncı sıradayız” şeklinde konuştu.

“ÜRÜNÜ GIDAYA ÇEVİREMİYORUZ”

Tarımsal ürünleri gıdaya dönüştüremediğimizi dile getiren Aksal, şunları kaydetti; “Bugün Hollanda’ya baktığımızda çok daha tersi. Kendi ürettiğinin çok daha fazlasını dışarıdan alıyor ve gıdaya çevirip satıyor. Onun için, Türkiye ithal mi ediyor, ihraç mı ediyor? Onun ötesinde ne kadar ithal ediyor, ne kadarını gıdaya çevirip satıyor, katma değer katarak satıyor biz ona bakmalıyız. Bu anlamda çok ciddi bir şekilde gıda üretimine yönelmemiz gerekiyor. Biz ürettiğimiz tarımsal ürünleri buğday olarak değil de makarna olarak satmaya ihtiyacımız var. Yine canlı hayvan olarak değil de işlenmiş ürün olarak satmaya ihtiyacımız var. Bu anlamda bizim Keşan bölgesinde yapacağımız, bu sadece Keşan’da değil bütün Trakya için inanılmaz bir öneme sahip Gıda İhtisas OSB’yi ben çok fazla önemsiyorum. Benim milletvekilliğimden önce başlanan projeydi. Oradan bütün siyasi partilere, herkese teşekkür etmek istiyorum. Gerçekten herkesin desteği ile oldu bu iş. Bütün siyasi partiler destek verdiler, sivil toplum kuruluşları, borsa, ticaret odaları destek verdi. Ben samimi olarak inanıyorum ki bütün Trakya’ya çok büyük bir katma değer sağlayacak bir projedir. Birlik beraberlik içinde hareket ettiğimiz için, aynı yere vurduğumuz için bunu bakanlığa imzalamaya gittiğimizde orada İYİ Parti milletvekilimiz, CHP milletvekilimiz birlikteydik. Hiçbir itiraz eden ses olmayınca herkes aynı noktaya vurunca daha farklı yürüyor, daha hızlı yürüyor ve bu projeyi biz yaptığımızda inşallah ülkemize bir katma değer sağlayacaktır hem de istihdam anlamında bölgede çok ciddi bir katkı sağlayacaktır” diyerek sözlerini tamamladı.